zaterdag, 22. september 2012 - 16:51

Airbornelanding en Grande Finale Gelegerd in Gelderland in Ede succes

Ede

De Airborne luchtlandingen van zaterdag 22 september 2012 op de Ginkelse Heide in Ede waren een groot succes.

Aansluitend was de 68ste herdenking van de Operatie Market Garden bij het Airborne Monument in aanwezigheid van een groot aantal parachutisten. Gelijktijdig was op de hei de slotdag van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland. Circa 75.000 mensen keken naar de landingen van circa 1.000 parachutisten en/of bezochten de Grande Finale van Gelegerd in Gelderland.

Het publiek heeft genoten van ruim 1.000 parachutisten uit Nederland, Engeland, Verenigde Staten, Duitsers, Canadezen en Belgen. De para’s sprongen uit Herculessen C130 UK, Transalls C160 en Dakotas. Vijf parachutisten raakten gewond tijdens de landing. Eén parachutist kwam terecht op de vluchtstrook van de A12; een ander landde in een boom langs de heide. Zij bleven ongedeerd.

Zo’n 40 veteranen van de Slag om Arnhem waren de eregasten bij deze 68ste herdenking. Zij komen elk jaar weer naar de Ginkelse Heide om hun kameraden van weleer de laatste eer te bewijzen.

Herdenking

Tijdens de herdenking waren er onder meer toespraken van burgemeester Cees van der Knaap van Ede en luitenant-kolonel John Boyd, Commanding Officer 4th Battalion The Parachute Regiment.

Onder meer het Edese college van burgemeester en wethouders, 4th Battalion The Parachute Regiment, 11 Luchtmobiele Brigade, Voormalig Verzet, Stichting Airborne Herdenkingen,en de Commissaris van de Koningin van de provincie Gelderland legden kransen.

Grande Finale Gelegerd in Gelderland

Gelijktijdig was de Grande Finale van Gelegerd in Gelderland, het grootste erfgoedfestival van Nederland. Met als ingrediënten onder meer middeleeuws boogschieten en stokvechten, Romeinse gladiatorengevechten en een tijdmachine. Het festival ging 23 juni van dit jaar van start en bestond uit meer dan 200 activiteiten door heel Gelderland. Tijdens de slotdag kon het publiek nog één keer genieten van het militaire verleden van Gelderland. Van de Romeinen tot de Middeleeuwen, van de slag om Grolle tot de dienstplichtigen op de Veluwe. Ook konden bezoekers een bezoek brengen aan een echte tijdmachine: de Bandritzer 561. Zij konden hierin aan de hand van korte films een tijdreis maken langs verschillende episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis.

Organisatie

De gemeente Ede is tevreden over het verloop van de dag. ‘Alles verliep zoals we dat gehoopt hadden. Het weer werkte mee. Er was massale belangstelling voor beide evenementen. Op de N224 en A12 waren wel opstoppingen, maar die hebben niet voor grote problemen gezorgd. Veel mensen kozen gelukkig voor de fiets of kwamen met speciale pendelbussen vanaf de parkeerplaats op één van de voormalige kazerneterreinen’, aldus een woordvoerder van de gemeente Ede.
Herdenken

Burgemeester Cees van der Knaap van Ede is blij met de massale belangstelling. ‘Deze dag verbindt het spectaculaire van de paradropping met het belang van herdenken. Dat daar ieder jaar weer duizenden mensen op af komen, inclusief heel veel jongeren, is een belangrijk signaal. Dat een dergelijk evenement vervolgens zonder problemen verloopt, daar ben ik trots op.’

Koos Meijerink van Gelegerd in Gelderland zegt: 'Het publiek heeft geweldig genoten van tweeduizend jaar militaire geschiedenis. De opkomst vandaag was boven verwachting.'
Provincie:
Tag(s):