zondag, 23. december 2012 - 14:57 Update: 03-07-2014 1:03

Ajax vergeet zichzelf te belonen en verspeelt twee punten in Utrecht

[ELF-Voetbal] Ajax heeft zichzelf in Utrecht te kort gedaan. In de Galgenwaard hield FC Utrecht de Amsterdammers op 0-0 en daarmee mag de thuisploeg tevreden zijn. Vooral in de eerste helft had Ajax het verschil moeten maken. De rode kaart voor Job Bulthuis in de extra tijd kon Ajax ook niet meer helpen.

Ajax begon sterk aan het duel en domineerde vanaf het begin. Kans op kans werd bijeen gevoetbald door de ploeg van Frank de Boer, die ook al midweeks in Groningen sterk voetbalde in het kader van de beker. Tot tweemaal toe was aanvoerder Siem de Jong gevaarlijk in het begin, maar beide schoten misten het doel. De eerste ging hoog over, de tweede, na een zwakke bal van verdediger Jan Wuytens, ging vanuit een moeilijke hoek voorlangs. Ajax bleef gedurende de eerste helft de sterkste ploeg en via onder meer Derk Boerrigter (redding Robbin Ruiter) en Viktor Fischer (voorlangs). Ook werd Ajax nog een strafschop onthouden, nadat Wuytens de bal met de hand beroerde. FC Utrecht zette hier bar weinig tegenover. Enkel Adam Sarota kon gevaarlijk worden met een vrije trap. Ook in het laatste kwartier van de eerste helft bleef Ajax kansen missen. De Jong wilde Ruiter één-op-één voorbij, maar de bal werd van de voet geplukt door de goalie. Fischer schoot even later tegen de doelman op. Ook raakte Boerrigter nog de lat. Uit een kort genomen hoekschop schoot de linkspoot net te hoog. FC Utrecht begon het tweede bedrijf een stuk beter. De ploeg van Jan Wouters kreeg enkele kansen, maar kon niet echt doordrukken. Na zo'n tien minuten was het dan ook Ajax wat de regie weer overnam. Fischer was tweemaal gevaarlijk, maar het zijnet en doelman Ruiter stonden de openingstreffer in de weg. De tweede helft zakte vervolgens behoorlijk in niveau en het tempo in de wedstrijd ging achteruit. Beide ploegen kregen nog enkele kansen en met name Jacob Mulenga had kunnen scoren. Vier minuten voor tijd kreeg hij dé kans, maar miste. De rode kaart voor Bulthuis (tweemaal geel) diep in blessuretijd kon Ajax ook niet meer helpen waardoor beide ploegen tevreden moeten zijn met een punt.