maandag, 22. oktober 2012 - 20:10

Bandritzer 561 overgedragen aan VFonds

Gedurende de zomermaanden van 2012 werden in de provincie Gelderland zo’n 250 activiteiten georganiseerd in het kader van het erfgoedfestival Gelegerd in Gelderland. Met deelname van zo’n 100 organisaties en ruim 250.000 bezoekers groeide het festival uit tot het grootste erfgoedfestival van Nederland.

De activiteiten van het festival werden met elkaar verbonden door de Bandritzer 561. Deze rondreizende multimediashow was op veel plaatsen en bij diverse evenementen in de provincie Gelderland te zien. In de Bandritzer 561 konden bezoekers aan de hand van korte films een tijdreis maken langs verschillende episodes uit de Gelderse militaire geschiedenis. Op de 34 locaties in Gelderland waar de Bandritzer te zien was hebben in totaal 12.000 mensen een tijdreis gemaakt.

De Bandritzer 561 werd financieel mogelijk gemaakt door het vfonds. Daarom werd de vredessleutel van de Bandritzer zaterdag 20 oktober op symbolische wijze overhandigd door dr. Marc Wingens, voorzitter van de stuurgroep van Gelegerd in Gelderland, aan Mr. Robert Croll, voorzitter van het vfonds. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Groenlo met de Slag om Grolle als decor. Thomas Spiekker speelde de rol van kruitjongen in een van de films die in de Bandritzer vertoond werden, hij kwam de vredessleutel de Oude Calixtuskerk binnenbrengen.

Het vfonds wil de Bandritzer 561 in de toekomst gaan inzetten voor bijzondere activiteiten en voorlichtingsdoeleinden, zoals bij oorlogs- en verzetsmusea, scholen en bevrijdingsfestivals. “De Bandritzer is voor ons de tijdmachine die we willen; aandacht voor het verleden en daarmee investeren in behoud van vrede voor de toekomst. Geschikt voor jong en oud snel maar wel met een duidelijk doel: VREDE!”, aldus Ton Heerts, directeur van het vfonds. www.vfonds.nl

Bedenker en ontwerper Tinker Imagineers heeft de Bandritzer 561 ingezonden voor de Europa Nostra Awards, voor cultureel erfgoed.
Provincie:
Tag(s):