vrijdag, 21. september 2012 - 17:57

Celstraf voor afpersen verkoper kerk

Zutphen

Voor het afpersen van een verkoper van een kerk is een 40-jarige Deventenaar veroordeeld tot twee jaar cel en het terugbetalen van ruim 40.000,- euro. Dit heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag laten weten.

Moslimbroederschap
Het slachtoffer dacht begin 2012 een kerk in Zutphen te kunnen verkopen aan de man. De verdachte zei te bemiddelen namens een moslimbroederschap, waarvan het bestaan overigens niet is bewezen. Tijdens de onderhandelingen vroeg hij om provisie. Hij eiste steeds meer geld en bedreigde daarbij de verkoper en zijn gezin.

Bedreigingen
De verdachte bouwde de druk en de bedreigingen steeds verder op: als het slachtoffer niet betaalde, zou hij grote problemen krijgen met `de broederschap'. Bij een van de ontmoetingen toonde de verdachte hem een vuurwapen. Uiteindelijk betaalde het slachtoffer in totaal 42.300,- euro .

De rechtbank rekent het de verdachte zwaar aan: "Verdachte heeft zich laten leiden door zijn zucht naar financieel gewin, zonder stil te staan bij de mogelijke ernstige gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer."
Provincie:
Tag(s):