woensdag, 2. mei 2012 - 13:20

Enschede herdenkt historische stadsbrand 1862

Enschede

Op 7 mei is het exact 150 jaar geleden dat de Stadsbrand de historische binnenstad van Enschede totaal heeft verwoest. De stadsbrand is een bepalend element gebleken in de geschiedenis van Enschede.

'Op zondag 6 mei wordt deze gebeurtenis herdacht met o.a. de inwijding van een herdenkingsteen op Kalanderstraat, de plek waar de brand 150 jaar geleden is ontstaan', meldt de gemeente Enschede.

Inwijding gedenksteen Standsbrand 1862
Op initiatief van de Stichting Historische Sociëteit Enschede-Lonneker (SHSEL) is er op het Van Heekplein nabij de Kalandergang een kei met daarin een gedenksteen geplaatst. De gedenksteen is een duplicaat van de steen die tot 1962 te vinden was in het toenmalige pand aan de Kalanderstraat 43. Op zondag 6 mei om 14.00 uur wordt de officiële inwijding verricht door de Brandweer Enschede, na een toespraak van Dick Buursink (voorzitter van de SHSEL). Belangstellenden zijn van harte welkom.

Terug in de tijd met behulp van een smartphone
De gemeente Enschede wil de herdenking van de Stadsbrand niet onopgemerkt voorbij laten gaan en is een uniek project gestart. Onlangs heeft Anne Riemersma, student aan de Rijksuniversiteit Groningen, zijn onderzoek afgerond naar de gebeurtenissen op 7 mei 1862. Op basis van dit onderzoek is er een layer ontwikkeld die een uniek beeld geeft van de stad van toen en de impact van de brand.

Via de nieuwe layer is met een smartphone precies te zien hoe Enschede er uitzag in 1862. Naast afbeeldingen die te zien zijn, kunnen ook getuigenissen beluisterd worden en kan meer informatie verkregen worden over de achtergrond van de ramp.

In combinatie met een stadswandeling o.l.v. stadsgids Robin Pater (Goodgoan) wordt de layer zondag 6 mei gepresenteerd. De wandeling start om 12.45 uur vanaf de gedenksteen op het Van Heekplein, belangstellenden zijn van harte welkom.

De layer is te vinden onder het zoekwoord ‘enschede’. Naast de layer is er de website www.enschede.nl/stadsbrand1862 waar meer aanvullende informatie te vinden is.

App die stadswandeling en citygame combineert
MrParty heeft een App ontwikkeld die stadswandeling en citygame combineert. De speler kruipt in de huid van de bekende detective Sherlock Holmes en gaat op zoek gaan naar aanwijzingen die in de stad zijn verborgen. De citygame is geïnspireerd op de historie van de Stadsbrand.

Op zondag 6 mei wordt de citygame bij het brandmonument op de Oude Markt officieel gelanceerd. Daar krijgen geïnteresseerden van 13.00 — 15.00 uur een gratis code om de App te downloaden. De speler met de hoogste score maakt die dag kans op een VVV cadeaubon t.w.v. € 50, -. De App is ontwikkeld voor de iPhone en is later ook voor Android beschikbaar. Kijk voor meer informatie: www.sherlockcitygame.nl

Tentoonstelling Stadsbrand in de TwentseWelle
De Stadsbrand van Enschede krijgt vanaf 7 mei een permanente plek in de TwentseWelle. In het open depot wordt aan de bezoeker duidelijk gemaakt hoe groot de verschillen waren tussen het Enschede van vóór en na de stadsbrand.

Voor 1862 was het een overwegend agrarisch stadje met een enkel fabriekje, veel boerderijen en wat vee dat door de straten liep. Daarna zijn de stadsgrachten gedempt, de wegen verbreed en textielfabrieken gebouwd aan de rand van de stad. Enschede maakte een enorme stap vooruit.

Speciale editie ’n Sliepsteen
Een extra dik nummer (40 pagina’s) van ‘n Sliepsteen, helemaal gewijd aan de Stadsbrand van 1862. Met onderwerpen die nog niet eerder gepubliceerd zijn.

Zoals het verhaal van Stadsarchivaris Adrie Roding, hij beschrijft hoe de wederopbouw van Enschede door het stadsbestuur werd georganiseerd. Volgens een Amerikaans stratenpatroon? Deze speciale editie is verkrijgbaar bij de VVV/ENSCHEDE SHOP en Boekhandel Broekhuis.
Provincie:
Tag(s):