vrijdag, 20. april 2012 - 12:29

Gezochte crimineel Rick Halman aangehouden

Amsterdam

In de nacht van donderdag 19 op vrijdag 20 april is Rick Halman in Hilversum aangehouden. Een half jaar geleden bracht de politie een foto van de vuurwapengevaarlijke man naar buiten. Halman wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van een 24-jarige Amsterdammer.

Vannacht is de 28-jarige Rick Halman aangehouden. Omstreeks 1 uur werd hij door een arrestatieteam in een woning in Hilversum van zijn bed gelicht. Hij zat daar ondergedoken in een afgesloten ruimte. ” De kamer waarin hij zich bevond was geblindeerd”, zegt districtchef Leen Schaap van het korps Amsterdam-Amstelland. “Maandenlang heeft het onderzoeksteam technisch en tactisch alle registers opengetrokken om de verblijfplaats te achterhalen.”

Halman wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van een 24-jarige Amsterdammer op zaterdag 29 oktober 2011. De Amsterdammer raakte dodelijk gewond, nadat er op hem was geschoten op de Albert Cuypstraat. Drie andere mannen brachten de gewonde met een personenauto naar het ziekenhuis waar de man vrijwel direct overleed.

Een Team Grootschalige Opsporing nam de zaak in onderzoek en kreeg Rick Halman als verdachte in beeld. De afgelopen maanden zaten ze hem op de hielen. Dinsdag 15 november 2011 werd een inval gedaan in een woning aan de Kinkerstraat. Door de vondst van onder andere kleding werd duidelijk dat Halman daar had verbleven. In de woning werden wapens waaronder een pistool mitrailleur, ruim 13.000 XTC-pillen, bijna drie kilogram amfetamine en een geldbedrag van 30.000 euro in beslag genomen. Volgens commissaris Schaap maakte recherchewerk in combinatie met een tip van de criminele inlichtingeneenheid vervolgens duidelijk dat Halman ergens in Het Gooi verbleef. Schaap: “De afgelopen dagen werd een woning in Hilversum geobserveerd. Er werden levensmiddelen afgeleverd, maar er kwam niemand naar buiten.”

De politie vroeg om aandacht voor het dodelijk schietincident in televisieprogramma’s als Opsporing Verzocht en Ter Plaatse. En een half jaar geleden werd een foto met naam en toenaam van Halman naar buiten gebracht. Dat gebeurt alleen in zeer uitzonderlijke gevallen en pas na toestemming van de hoofdofficier van justitie en de voorzitter van het Landelijk Platform Opsporingsberichtgeving. Commissaris Schaap is opgelucht dat Halman nu ‘binnen’ is. “Van Halman weten wij dat hij onberekenbaar kan zijn en tot de harde kern van Ajax-supporters behoort. Hij is vuurwapengevaarlijk en schuwt het gebruik van geweld niet.”
Provincie:
Tag(s):