donderdag, 25. oktober 2012 - 14:53

Hof: dood door schuld bij verkeersongeval in Lith

Een 43-jarige man is in hoger beroep schuldig bevonden aan dood door schuld in het verkeer. De man reed in 2010 onder invloed van alcohol een vrouwelijke voetganger aan, die als gevolg daarvan is overleden. Het gerechtshof legde naast een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden ook een taakstraf op van 240 uur en een rijontzegging voor 24 maanden, waarvan zes voorwaardelijk.

Het dodelijk ongeluk vond plaats op 24 mei 2010 op de Mr. van Coothstraat in Lith. De verdachte reed met normale snelheid op een hem bekende, rechte en overzichtelijke weg. Hij wist dat zich daar mogelijk voetgangers konden bevinden. Ondanks dat heeft hij niet geremd voor de vrouw en is ook niet voor haar uitgeweken, terwijl ze voor hem zichtbaar moet zijn geweest. Dat leidt het hof af uit de verkeersanalyse. Het door de verdediging geschetste scenario dat de vrouw mogelijk plotseling (achterwaarts) vanuit de berm de weg is opgelopen en daardoor niet zichtbaar was, vindt het hof niet aannemelijk.

Het hof is tot de conclusie gekomen dat de man onder invloed van alcohol, ‘aanmerkelijk onvoorzichtig’ en onoplettend is geweest. Hierdoor heeft hij de voetgangster niet gezien en heeft de aanrijding kunnen ontstaan. Een alert rijdende bestuurder had tijdig kunnen reageren, door de voetgangster te ontwijken of door tijdig te stoppen. Anders dan de rechtbank is het hof daarom van oordeel dat de man dood door schuld te verwijten is.
Provincie:
Tag(s):