dinsdag, 1. mei 2012 - 19:25 Update: 08-07-2014 0:52

Kabinet dreigt met boycot EK Voetbal

Den Haag

Als de komende tijd geen zichtbare verbetering optreedt in de rechtsstaat in Oekraïne en in het bijzonder de behandeling van de gevangen ex-premier Timosjenko, zal de regering afzien van het bijwonen van EK-wedstrijden in Oekraïne. Dit maakte minister Rosenthal vandaag bekend.

Het kabinet ziet het EK als een plicht voor de Oekraïense regering een extra inspanning op mensenrechtengebied te doen. Rosenthal: ‘Oekraïne moet nu begrijpen wat het te doen staat. De behandeling en de procesgang van Timosjenko en andere gevangenen moeten aan internationale maatstaven voldoen.’

Nederland maakt zich, net als andere lidstaten van de EU en Hoge Vertegenwoordiger Ashton, zorgen over de zaak-Timosjenko en over de situatie van andere gevangenen. Rosenthal zei dat Nederland dit bij de eerstvolgende vergadering van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU, op 14 mei, aan de orde zal stellen. Daar wordt ook besproken welke concrete mogelijkheden er zijn om Oekraïne verder onder druk te zetten.

De Raad van Europa heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan naar onder meer de toestanden in Oekraïense gevangenissen, waaronder de situatie van Timosjenko. Nederland dringt in de Raad van Europa aan om Oekraïne aan te spreken op de uitkomsten van dit onderzoek. Nederland zal Oekraïne ook binnen de OVSE aanspreken. Oekraïne moet aan zijn verplichtingen voldoen, te meer omdat het land vanaf volgend jaar het voorzitterschap van de OVSE bekleedt.
Categorie:
Tag(s):