maandag, 19. november 2012 - 9:16 Update: 08-07-2014 0:45

Meer huidkankerdoden in Nederland

Uit cijfers van Eurostat, een databank van de Europese Unie, sterven in Nederland meer mensen aan huidkanker dan in andere Europese landen. Dit melden verschillende media maandag.

Ook het aantal mensen dat sterft aan huidkanker stijgt in Nederland sneller dan de in de ons omringende landen. Alleen in Ierland en Slovenië stijgt het aantal sneller.

Per jaar gaan er in Nederland 3,6 per 100.000 mensen aan huidkanker dood. Alleen in Slovenië zijn dat er meer. Daar sterven 4,1 per 100.000 mensen aan kanker. In de ons omringende landen ligt het sterftegetal lager. Duitsland en Luxemburg komen op 2,1 doden, Frankrijk 2 en Spanje 1,5 doden per 100.000 mensen. Griekenland is het best presterende land met 1,2 doden.

Nederlandse vrouwen vaker slokdarmkanker en huidkanker

Op basis van een grootschalig onderzoek van onder meer het Erasmus MC meldt het AD dat Nederlandse vrouwen vaker slokdarmkanker en huidkanker krijgen dan vrouwen in andere Europese landen. In de krant zegt onderzoekster Henrike Karim-Kos van het Erasmus MC zegt dat Nederlandse vrouwen een gevoeliger huid hebben dan Zuid-Europese vrouwen, maar dat vooral jonge vrouwen zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar van zonnebanken. Karim-Kos: 'Ze beseffen niet dat zonschade die je als kind oploopt, na tientallen jaren kan uitmonden in melanomen.'

Volgens Karim-Kos is het grote aantal gevallen van mond-, hals- en longkanker toe te schrijven aan het hoge percentage rokers onder Nederlandse vrouwen.
Categorie:
Tag(s):