vrijdag, 2. november 2012 - 19:29

Meerdaagse rampenoefening voor tsunami op Maasvlakte

Het adviesbedrijf voor veiligheid Falck meldt vrijdag op zijn site dat op de Maasvlakte in Rotterdam een Europese rampenoefening is begonnen. Falck beheert het oefenterrein op de Maasvlakte.

De rampenoefening duurt van vrijdag tot en met maandag. Op het terrein worden een tsunami en een aardbeving nagebootst zodat teams uit verschillende landen kunnen oefenen op hulpverlening bij rampen. Het doel van deze oefeningen is het testen van de procedures en organisatie voor internationale bijstand “MIC Mechanism” en het testen van de teams op: coördinatie, samenwerking, zelfvoorzienendheid, interoperabiliteit en het werken in een internationale omgeving. De oefening wordt gesponsord door de Europese Commissie en is gebaseerd op de aardbeving van vorig jaar in Japan.

Deelnemende landen

De bijna 200 hulpverleners komen uit diverse landen en zullen met hun specialistische eenheden deelnemen.
Zo is er een team uit Polen dat gespecialiseerd is in het meten en bestrijden van gevaarlijke stoffen (CBRN), een team uit Estland en Italie die gespecialiseerd zijn in grootschalig watertransport (HCP), een samengesteld team van vijf mensen uit verschillende lidstaten die de coördinatie gaan voeren (EUCPT) en een team uit Denemarken gespecialiseerd in het ondersteunen bij technische en logistieke vraagstukken (TAST).

De rampenoefening in Rotterdam maakt deel uit van een reeks van zes oefeningen. In december volgt een oefening in Twente. Daarna volgen meer rampenoefeningen in Denemarken, Frankrijk, Bulgarije en Estland.
Provincie:
Tag(s):