woensdag, 8. augustus 2012 - 18:10 Update: 08-07-2014 0:47

Ontwikkeling testen om glutenintolerantie (coeliakie) vast te stellen

Een samenwerkingsverband van Oost-Nederlandse bedrijven, onderzoekinstituten en een ziekenhuis gaan tests ontwikkelen om patiëntvriendelijk glutenintolerantie (coeliakie) vast te stellen, en om toxische gluten in voeding op te sporen.

De nieuwe technieken zullen het leven van coeliakie patiënten kunnen vergemakkelijken, de industrie helpen om consumenten goed te informeren over hun producten en tegelijkertijd helpen om de kosten van de gezondheidszorg te verlagen. Het onderzoek wordt mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van de Europese Unie en de provincie Gelderland.

Glutenintolerantie is de meest voorkomende voedselintolerantie. Het aantal patiënten neemt toe, terwijl gluteneiwitten op steeds grotere schaal gebruikt worden in allerlei voedingsproducten. Naar schatting zo'n 80% van de patiënten weet overigens niet dat ze glutenintolerantie hebben. Er is grote behoefte aan een methode waarmee bij patiënten eenvoudiger kan worden vastgesteld of ze glutenintolerantie hebben. Daarnaast is er vraag naar meer glutenvrije producten en eenvoudigere tests waarmee kan worden vastgesteld of een producten wel of geen onwenselijke gluten bevatten, zodat de aanwezigheid beter op bestaande producten kan worden aangegeven.

Tot nu toe kan glutenintolerantie alleen onomstotelijk via een darmbiopt worden vastgesteld; een pijnlijke en kostbare methode. In het nieuwe onderzoek wordt een bloed-, speeksel-, of urinetest ontwikkeld die de darmbiopt overbodig moet maken. Deze nieuwe test om coeliakie vast te stellen zal eenvoudig en pijnloos kunnen worden uitgevoerd. Hiermee zullen sneller en makkelijker meer mensen goed gediagnosticeerd kunnen worden. Dit betekent tevens een flinke kostenbesparing in de zorg.

Voedselproducenten zijn door nieuwe Europese wetgeving verplicht om specifieker melding te maken van gluten in hun producten. De bestaande testen voldoen niet, omdat deze geen onderscheid kunnen maken tussen toxische en niet-toxische gluten. Alleen toxische gluten kunnen ziekte bij coeliakiepatienten veroorzaken. Door de nieuwe test kan de glutenvrije productie van levensmiddelen beter worden gewaarborgd. Bovendien stimuleert het voedselproducenten te investeren in glutenvrije producten. De testkits leveren immers - op verschillende momenten in het productieproces - het bewijs dat producten glutenvrij zijn.
Categorie:
Tag(s):