Per dag stoppen zeven boeren er definitief mee, zo melden verschillende media vrijdag.
In 2000 telde Nederland nog 97.389 landbouwbedrijven. Vorig jaar was dat aantal gedaald naar iets meer dan 70.000. Dit jaar zijn het er minder dan 69.000. Dat betekent een daling van bijna 30 procent in 12 jaar tijd.
Een belangrijke oorzaak van het teruglopen van het aantal boeren is de vergrijzing. Als een boer met pensioen gaat, staan hun kinderen niet te trappelen om de boerderij of de kwekerij over te nemen. Maar de land- en tuinbouworganisatie. LTO Nederland, zegt dat er ook veel boeren zijn die gewoon niet meer rond kunnen komen.
In het belangrijkste kassengebied ter wereld, het Westland, zijn de problemen het grootst. Van elke tien landbouwbedrijven die daar in 2000 waren, zijn er nu nog maar vier over. Op de producten uit de kassen wordt nauwelijks winst gemaakt, omdat de boeren met elkaar en met goedkopere landen moeten concurreren. Daardoor komen ze in nood, maar banken willen minder krediet verstrekken. "En dat houdt een keer op", aldus LTO.
Volgens LTO Nederland komt hier voorlopig geen verandering in. Waarschijnlijk zal de daling gewoon doorgaan. Daardoor blijven er steeds minder landbouwbedrijven over, maar die zullen ongeveer evenveel produceren als nu.