woensdag, 5. december 2012 - 14:50

Ruim vijf jaar cel voor fataal schietincident op Moederdag

Den Bosch

In hoger beroep is een 29-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar en zes maanden voor een dodelijk schietincident in Sittard op Moederdag 2010.

De man is op 9 mei 2010 met een geladen pistool naar de woning van zijn moeder en zijn zus gegaan. Hij en zijn broer kregen ruzie waarbij hij heeft geschoten in de richting van zijn broer. Op dat moment kwam zijn zus tussenbeide. Zij werd door de kogel getroffen en is aan de gevolgen van de schotverwonding overleden.

Poging tot doodslag op broer

De man ontkent dat hij het dodelijke schot loste en wijst zijn broer als de schutter aan. Het hof gaat er op grond van de baan van de kogel en de positie van de man tijdens het schot van uit dat hijzelf de schutter was. Omdat de man richting zijn broer heeft geschoten, acht het hof bewezen dat de man opzettelijk heeft geprobeerd om zijn broer van het leven te beroven.

Dood door schuld ten aanzien van zus

Het hof gelooft niet dat het de bedoeling van de man was om zijn zus te raken. Wel is het hof van oordeel dat de dood hem te verwijten valt. De man heeft in een woning met een vuurwapen geschoten, terwijl hij wist dat anderen dichtbij waren. Het hof vindt dat hij daarom roekeloos heeft gehandeld.

Familiedrama

Het hof rekent het de man zwaar aan dat hij een geladen vuurwapen heeft meegenomen naar de woning van zijn zus, waar ook zijn nichtje, moeder en broer aanwezig waren. Het slachtoffer laat een dochtertje na dat zonder haar moeder zal moeten opgroeien. Met zijn handelen heeft de man zijn eigen familie een intens diep leed aangedaan.

Op 4 februari 2011 veroordeelde de rechtbank Maastricht de verdachte tot een gevangenisstraf van drie jaar voor poging tot doodslag op zijn broer.
Provincie:
Tag(s):