woensdag, 26. september 2012 - 15:01 Update: 08-07-2014 0:26

Schilderij 'De Brieflezende Vrouw' van Vermeer op wereldtournee

Amsterdam

Met een internationale tournee van één van de topstukken van het Rijksmuseum, De Brieflezende Vrouw , start het Rijksmuseum de wereldwijde campagne voor de Grand Opening op 13 april 2013. Dit heeft het Rijksmuseum woensdag bekendgemaakt.

Het beroemde schilderij van Johannes Vermeer vliegt met KLM, de partner in transport van het Rijksmuseum, naar achtereenvolgens Shanghai, het Museu de Arte in het Brazialiaanse São Paulo en het J. Paul Getty Museum in Los Angeles.

In Shanghai luistert Vermeer de opening op van het nieuwe China Art Museum in de tentoonstelling Congratulations from the world, waaraan musea uit de hele wereld deelnemen. Vanaf de opening is De Brieflezende Vrouw weer te bewonderen in het Rijksmuseum.

Grand Opening Rijksmuseum 13 april 2013
Na 10 jaar renovatie vindt op 13 april de Grand Opening plaats van het Rijksmuseum, één van de topmusea van de wereld. De wereldberoemde collectie is dan in volle glorie te zien.

Schilderijen van Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Frans Hals en Jan Steen stralen als nooit tevoren in het nieuwe Rijksmuseum. Hoogtepunt is uiteraard Rembrandts meesterwerk, De Nachtwacht uit 1642, dat weer is te bewonderen in zijn eigen Nachtwachtzaal.

Samen vertellen zij het verhaal van het wonder van de Gouden Eeuw, toen Nederland leider op het wereldtoneel was en internationale handel zorgde voor grote rijkdom en een ongekend hoog niveau in de kunsten.

Behalve de Gouden Eeuw vertelt het nieuwe Rijksmuseum ook het verhaal van 800 jaar Nederlandse kunst en geschiedenis aan de hand van 8.000 voorwerpen van porselein & keramiek, van zilver & glas, maar ook meubelen, prenten, tekeningen & foto’s en kostuums.

Twee schitterende stijlkamers brengen de bezoeker terug in de rijkdom en weelde van de Hollandse 18de eeuw. In het nieuwe Rijksmuseum vindt de bezoeker straks de mooiste Nederlandse kunst en de spannendste verhalen vanaf 1200 AD tot aan nu.

Wim Pijbes, hoofddirecteur Rijksmuseum: ‘Vermeers Brieflezende Vrouw is tijdloos en universeel, zij is onze ideale ambassadeur.’

Johannes Vermeer (1632-1675)
Van het zeer kleine oeuvre (34 schilderijen) van Johannes Vermeer dat is overgebleven, bezit het Rijksmuseum maar liefst vier meesterwerken. Vermeers specialisme waren alledaagse taferelen en hij was één van de grote meesters van het licht.

De vrouw op dit schilderij is zo verzonken in haar brief dat de stilte bijna tastbaar is. De Brieflezende Vrouw uit ca. 1663 geldt als één van de mooiste schilderijen van deze kunstenaar.
Categorie:
Tag(s):