maandag, 2. januari 2012 - 10:32

Schoonmakers in het hele land beginnen met hun acties

Amsterdam

Op een tiental plekken in het land leggen de eerste schoonmakers maandagmiddag het werk neer, zo melden verschillende media maandag.

Dinsdag en woensdag volgen meer acties en op donderdag staat een grote actie in Amsterdam gepland. Volgens FNV Bondgenoten wordt het de grootste schoonmakersactie in de Nederlandse geschiedenis.

De acties zijn door de schoonmakers op touw gezet 'voor de normale dingen', zo laat FNV Bondgenoten op zijn site weten. Het gaat niet over luxe, maar over voorstellen die voor de meeste mensen in Nederland tot 'de normaalste zaak van de wereld' behoren. Van doorbetaling bij ziekte tot meer zekerheid voor tijdelijke krachten. Van genoeg tijd om het werk te kunnen doen tot een reiskostenvergoeding. Maar de Respect-voorstellen van de schoonmakers zijn afgewezen.

Khadija Tahiri, de gekozen president van de vakbond van schoonmakers zegt op site: "Wij zullen niet alleen de schoonmaakbazen maar vooral de grote dure opdrachtgevers aanspreken. Zoals Philips, de Belastingdienst en de banken. Ze willen voor een dubbeltje op de eerste rang en verwachten wonderen voor onmogelijke lage prijzen. Ze hebben een schijnwereld gecreëerd waarin dezelfde kamer ieder jaar nog goedkoper schoongemaakt moet worden. Die schijnwereld gaat ten koste van ons werk en onze gezondheid. Wij gaan die schijnwereld nu doorbreken."

Het ultimatum van de schoonmakers liep nieuwjaarsnacht om exact 0.00 uur af.

Volgens de werkgeverskoepel OSB lopen door de onrealistische eisen van de vakbond de kosten op met 12 procent.
Provincie:
Tag(s):