vrijdag, 6. juli 2012 - 10:21

Schrijver en Dichter Gerrit Komrij (68) overleden

Amsterdam

Op 68-jarige leeftijd is schrijver en dichter Gerrit Komrij overleden. De gevierd schrijver was een van de productieve en veelzijdige schrijvers in het Nederlandse taalgebied.

Gerrit Komrij werd in 1944 geboren in Winterswijk. Hij schreef zijn eerste gedichtenbundel op 24-jarige leeftijd: Maagdenburgse halve bollen en andere gedichten. Sindsdien schreef hij vele boeken en dichtenbundels. Van 2000 tot en met 2004 was Komrij dichter des vaderlands.

Veel bekroond
Gedurende zijn leven sleepte Komrij vele prijzen in de wacht. In 1970 won hij zijn eerste grote award. Hij kreeg de Poezieprijs van de gemeente Amsterdam voor het werk Alle vlees is als gras, of Het knekelhuis op de dodenakker. Zijn gehele oeuvre werd meerdere malen bekroond: in 1983 met de Kluwerprijs en in 1992 met de Frans Erenprijs. Zijn laatste grote prijs was de Zilveren Griffel in 200. Deze kreeg hij voor de De Nederlandse kinderpoezie in 1000 en enige gedichten

Opium TV
Gedurende zijn leven was Gerrit Komrij regelmatig te gast in televisieprogramma's. Recentelijk was hij nog te zien in Opium. Hier vertelde hij over zijn nieuwe roman De Loopjongen.
Categorie:
Tag(s):