zondag, 14. oktober 2012 - 13:38

Sluis Blauwe Dromer bij Harderwijk tijdelijk dicht

Harderwijk

De sluis De Blauwe Dromer bij het gemaal Lovink richting Harderwijk gaat dicht van maandag 15 oktober tot zaterdag 1 december 2012. 'Er kunnen dan geen boten varen van het Veluwemeer naar de Hogedwarsvaart. Het verkeer heeft hier geen last van', meldt de provincie Flevoland.

Gevaar instabiele sluis
De provincie Flevoland gaat op de bodem van de Hogedwarsvaart aan de slag. Er stroomt namelijk een zogenaamde ‘wel’ onder de sluis. Deze wel is een waterstroom die ver onder de bodem van het Veluwemeer stroomt. Deze wellen komen overal voor. Dichtbij een sluis is dat niet handig, omdat een wel ook zand kan meenemen. Als er zand onder de sluis wegstroomt, dan kan de sluis instabiel worden.

Om dit probleem op te lossen gaat de provincie het zand injecteren met bacteriën die ervoor zorgen dat het zand blijft liggen. Daarnaast wordt een doek op de bodem van de Hogedwarsvaart geplaatst zodat het zand niet weg kan glijden en het water wel door kan stromen. Het doek wordt door grote blokken op de bodem vastgehouden.

Tijdelijke dijk
Het sluiten van de sluis is nodig omdat een tijdelijke dijk wordt aangelegd, zodat het werk op een veilige manier kan worden uitgevoerd.
Provincie:
Tag(s):