maandag, 4. juni 2012 - 12:50

Tjeenk Willink voor commissie Eerste Kamer: Democratische rechtsstaat verzwakt

Oud-vicepresident Herman Tjeenk Willink van de Raad van State heeft maandag voor een onderzoekscommissie van de Eerste Kamer gezegd dat de democratische rechtsstaat in Nederland in de afgelopen decennia verzwakt is. Dit melden verschillende media maandag.

Dit komt volgens Willink door het gevoerde beleid om overheidsdiensten te verzelfstandigen of te privatiseren. De verzwakte rechtsstaat is een gevolg van het op afstand plaatsen van politieke verantwoordelijkheden, het uitbesteden van taken aan de markt, het teruglopen van inhoudelijke kennis bij de rijksoverheid en de kleinere rol voor het maatschappelijk middenveld. En daarbij beschouwt de overheid de burger steeds meer als klant, waardoor het algemeen belang op de achtergrond dreigt te raken, aldus Tjeenk Willink in de Volkskrant.

Willink: 'De kenmerken van de democratische rechtsstaat zijn verzwakt, de verantwoordelijkheden diffuus geworden. De overhead is op elk beleidsterrein gegroeid en burgers voelen zich vaak klemgezet. Dat kun je niet straffeloos zo voortzetten'.
'Het allerbelangrijkste is dat we de democratische rechtsstaat en de wezenlijke kenmerken ervan weer vooropstellen. Als je kijkt naar de afgelopen 25 jaar, dan is het beeld niet opwekkend in alle opzichten'.

Het is Tjeenk Willink in de afgelopen jaren opgevallen dat vaak het belangrijkste motief was dat een dienst goedkoper door de markt kon worden uitgevoerd. Maar dat bleek later niet altijd in het algemeen belang van de burger. Het gevoerde beleid heeft volgens hem voor 'onbedoelde en onderschatte effecten' gezorgd.
Provincie:
Tag(s):