zaterdag, 24. maart 2012 - 10:16 Update: 08-07-2014 0:53

Topbestuurders krijgen minder bonussen en beloningen uitbetaald

Uit het jaarlijkse onderzoek van de Volkskrant van 21 van de 25 fondsen blijkt dat de beloningen van topbestuurders van bedrijven die aan de AEX genoteerd staan in het afgelopen jaar met 8,1 procent zijn gedaald naar 2,9 miljoen euro. Dit schrijft de Volkskrant zaterdag.

Het gaat om 21 van de 25 AEX-bedrijven. Vier kleinere fondsen, te weten Aperam, Boskalis, SBM Offshore en Unibail Rodamco hebben hun jaarverslag nog niet gepubliceerd.

De best betaalde bestuursvoorzitter is Shell-topman Peter Voser, die 8,7 miljoen euro verdiende. Dat is 17 procent minder dan vorig jaar. Daarna volgen de topmannen van levensmiddelenbedrijf Unilever en ASML.

Aangezien de bedrijven minder bonussen uitbetalen vanwege de crisis, dalen de salarissen. Bij Heineken, AkzoNobel, Shell en Wolters Kluwer kregen de bestuursvoorzitters minder of geen aandelen uitgekeerd, aldus de krant.

Jan Maarten Slagter van de Vereniging van Effectenbezitters zegt hierover in de Volkskrant:'De beloningen ontwikkelen zich wel degelijk in de goede richting. Daarom is het extra pijnlijk als er negatieve uitschieters zijn.'

En negatieve uitschieters waren er de laatste tijd en kwamen ook in het nieuws. Vooral rond de postbedrijven PostNL en TNT Express ontstond veel commotie. Want ondanks het feit dat er bij beide bedrijven banen op de tocht staan, krijgen de bestuurders alsnog een hoger basissalaris of oude beloningsregelingen uitbetaald.

President-commissaris van PostNL, Piet Klaver, zegt in de Volkskrant dat hij twijfelt aan het nut van variabele beloningen. 'Ik vraag me af of ze wel zin hebben op dit niveau, of mensen er echt beter door gaan werken. Naar mijn mening is de beste beloning een goed vast salaris. Als je het goed doet, is de bonus dat je je functie behoudt.'
Categorie:
Tag(s):