vrijdag, 11. mei 2012 - 13:32

Verdachte schiet zichzelf neer in woning Amsterdam-Noord

Amsterdam

Vrijdagmiddag, omstreeks 14.15 uur, heeft een 34-jarige man uit Amsterdam-Noord zichzelf neergeschoten in zijn woning aan de Wognumerstraat. Dit heeft de politie vrijdagmiddag bekendgemaakt.

Update 16.00 uur
Rond 5.00 uur wilde het Arrestatieteam hem aanhouden maar de man had zichzelf opgesloten in zijn slaapkamer. Onderhandelaars hebben meerdere pogingen ondernomen om de verdachte uit de woning te krijgen waarbij de veiligheid van de verdachte, hulpdiensten en omstanders centraal stond.

Afhankelijk leek dit goed te gaan en zag het ernaar uit dat de verdachte zich wilde overgeven. Kort nadat de verdachte het contact met de onderhandelaar had verbroken, klonk er een schot. De man had zichzelf met een vuurwapen neergeschoten.

Kritieke toestand
Ambulancepersoneel en traumahelicopter werden ingezet. De man is zwaargewond en verkeert in kritieke toestand. Hij wordt ervan verdacht betrokken te zijn bij de drievoudige moord in Purmerland. De buurt is enkele uren afgezet geweest. De rijksrecherche stelt, zoals gebruikelijk, een onderzoek in.

Drievoudige moordslachtoffers
Op een parkeerplaats in Purmerland werden op 20 december de 42-jarige Arjan Kools en de 40-jarige Maurice Bouhuijs dood aangetroffen naast hun auto's. Ze waren doodgeschoten.

Op 19 januari werd het levenloze lichaam van de 34-jarige Mohamed Benbouker in het Noord-Hollands Kanaal in Landsmeer aangetroffen. Hij was op 21 december vorig jaar als vermist opgegeven. Eerder dit jaar, op 22 februari, hield de politie een 45-jarige man uit Purmerend aan in deze zaak.

Update 14.30 uur
Rond 14.15 uur zijn er twee knallen gehoord rond de woning van de verdachte. Het arrestatieteam is de woning binnengegaan en er is mogelijk geschoten. Er is zowel een traumahelikopter als een ambulance naar de woning gekomen. Ambulancemedewerkers zijn met een brancard de woning binnengegaan.

Eerdere berichtgeving
Na het middaguur heeft de politie de naastgelegen woningen ontruimd. Volgens buurtbewoners werd er vrijdagochtend vroeg een harde knal gehoord bij de woning en zou er een persoon door het arrestatieteam uit de woning zijn gehaald. De vuurwapengevaarlijke verdachte zou zich tot op heden nog in de woning bevinden.

Camera
Het arrestatieteam heeft met een camera aan een lange stok via een zolderraampje in de woning gekeken. Vanwege de politieactie is een groot deel van de straat rond de woning afgezet.

Moorden Purmerland
In de buurt speculeren buurtbewoners dat het mogelijk om een verdachte gaat die te maken zou hebben met de drievoudige moord in Purmerland eind vorig jaar. Twee mannen werden dinsdagavond 20 december 2011 dood gevonden op een parkeerplaats aan het Burgtpad in Purmerland.

Zij waren doodgeschoten en hadden eerder dinsdag in Amsterdam een afspraak met de man wiens lichaam op 19 januari van dit jaar in het Noordhollandskanaal in Landsmeer werd gevonden.

Verklaring politie
De politie heeft vrijdagochtend in een korte verklaring alleen gemeld dat de man wordt verdacht van een ernstig misdrijf dat plaatsvond in de regio Zaanstreek-Waterland.
Provincie:
Tag(s):