maandag, 17. december 2012 - 11:05 Update: 08-07-2014 0:44

Verzekeraars kopen obligaties en doen aandelen van de hand

Amsterdam

In het derde kwartaal van 2012 zetten verzekeraars de herschikking van hun beleggingsportefeuille voort.

Uit cijfers van De Nederlandsche Bank blijkt dat ze voor € 1,4 miljard aandelen en beleggingsfondsen verkochten en voor € 1 miljard overstapten naar obligaties.

Vooral door herstel van de aandelen- en obligatiemarkten in het derde kwartaal van 2012 is de effectenportefeuille van verzekeraars met € 9,5 miljard toegenomen tot € 281 miljard per eind september 2012. Daarnaast veranderde de samenstelling door transacties in aandelen en obligaties. Voor bijna € 1 miljard zijn aandelen afgestoten, vooral van bedrijven, waarvan de helft uit Nederland. Daar stonden netto aankopen van obligaties tegenover.

Duitse, Engelse en Spaanse obligaties de deur uit
Maar ook in deze portefeuille vond een verschuiving plaats. Obligaties van vooral Duitse, Engelse en Spaanse banken werden verkocht (€ 0,6 miljard). Ook Frans overheidspapier werd van de hand gedaan. Nadat de belangstelling voor Frans papier in het vorige kwartaal weer was hersteld vonden in dit kwartaal opnieuw netto-verkopen plaats, van € 1 miljard. De opbrengsten zijn voornamelijk belegd in Duits overheidspapier (€ 1,6 miljard), terwijl er ook aankopen werden gedaan van papier uitgegeven door Nederland, de Europese Unie en EFSF alsook Noord-Amerikaanse overheden.

Per saldo werd voor ruim € 2 miljard langlopend overheidspapier gekocht, waardoor de omvang van deze portefeuille toenam tot € 124 miljard (eind juni € 118 miljard). Daarbij maken Duitse en Nederlandse obligaties elk ruim € 40 miljard uit, terwijl de positie op Frankrijk tot € 15 miljard is geslonken.
Categorie:
Tag(s):