woensdag, 5. december 2012 - 14:50 Update: 08-07-2014 0:44

Wereldprimeur: live 3D-netvlieschirurgie

Amsterdam

Een internationaal team van chirurgen zal zaterdag 8 december in twee operatiekamers een aantal netvliesoperaties uitvoeren. Via een directe beeldverbinding zullen in Collegezaal 5 de operaties in 3D worden getoond.

Door met een 3D-bril naar de beelden te kijken, zien de collega-oogspecialisten op een groot scherm dezelfde driedimensionale beelden die de operateurs via hun microscoop te zien krijgen.

Niet alleen de chirurgische beelden zullen in 3D getoond worden. In de OK’s worden opnames gemaakt met speciale 3D-camera’s zodat de kijkers in de collegezaal ook een driedimensionaal overzicht krijgen van het gehele operatietheater.

Volgens organisator oogarts dr. Marco Mura is het een wereldprimeur dat een netvliesoperatie in 3D wordt getoond. Vooral voor onderwijs en opleiding is het een nuttige toevoeging, zegt hij. ‘Op deze manier kun je een operatie beter begrijpen.

Omdat je ook diepte ziet, krijg je meer informatie dan met de gebruikelijke tweedimensionale beelden. Het is echt anders en van grote waarde om goed inzicht te krijgen in de operatietechnieken.’
Categorie:
Tag(s):