maandag, 1. oktober 2012 - 20:17

Zeker 200 mensen ziek na eten besmette gerookte zalm

Utrecht

Sinds eind juli 2012 is er een toename van het aantal ziektegevallen veroorzaakt door een salmonellabacterie. Uit onderzoek blijkt dat gerookte zalmproducten vrijwel zeker de oorzaak zijn van deze uitbraak.

Op dit moment is bij ongeveer 200 mensen in het laboratorium van het RIVM vastgesteld dat zij ziek zijn geworden door de besmette zalm.

Het werkelijke aantal besmettingen ligt vermoedelijk hoger. De besmette producten zijn inmiddels op aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) uit de handel genomen.

Onderzoek heeft aangetoond dat gerookte zalmproducten van de Nederlandse visfabrikant Foppen de oorzaak zijn van deze uitbraak. In de gerookte zalm is dezelfde soort Salmonella gevonden als bij zieke patiënten, Salmonella Thompson. Het bedrijft levert zalm aan een groot aantal supermarkten, groothandelsbedrijven en vishandelaren.

Om deze reden heeft de NVWA alle gerookte zalm van deze visfabrikant uit de handel laten nemen. Omdat de fabrikant levert aan enkele grote supermarkten, betekent dat het merendeel van de gerookte zalm uit de koelschappen is gehaald. Deze recall geldt ook voor de zalmproducten die aan fabrikanten van salades met zalm erin zijn geleverd.

Internationaal
Voor zover bekend zijn de producten niet op grote schaal naar het buitenland geëxporteerd behalve naar de VS. Inmiddels is bekend dat ook daar bij ruim 100 patiënten een infectie met hetzelfde type Salmonella Thompson is gevonden. Een internationale recall is in voorbereiding.
Provincie:
Tag(s):