maandag, 11. februari 2013 - 18:41 Update: 08-07-2014 0:43

50 miljoen extra voor de wetenschap

Den Haag

Het kabinet trekt de komende jaren extra geld uit voor zowel fundamenteel onderzoek als toegepast onderzoek in de topsectoren.

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) krijgt een extra bedrag oplopend tot 100 miljoen structureel. De komende jaren komt daar nog eens eenmalig 50 miljoen bovenop voor onderzoek binnen de topsectoren.

Versterken concurrentievermogen economie
Het extra geld past in de ambitie van het kabinet om het concurrentievermogen van de Nederlandse economie te versterken. Om Nederland in de top vijf van kenniseconomieën in de wereld te houden wil het kabinet wetenschap en bedrijfsleven meer aan elkaar verbinden én ruimte bieden aan vrij en ongebonden onderzoek.

Snellere computers dankzij Majorana-deeltje
Staatssecretaris Dekker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW): 'Het is belangrijk om de wereld om ons heen beter te begrijpen en vaak kunnen we met die kennis ook nieuwe technieken ontwikkelen. Neem de ontdekking van het Majorana-deeltje. Dit onderzoek van TU Delft was misschien niet gericht op nieuwe toepassingen, maar leidt er wel toe dat de high tech sector straks snellere computers kan maken. Door de investering van 100 miljoen euro via NWO te verdelen, zorgen we dat middelen terecht komen bij de beste onderzoekers.'
Categorie:
Tag(s):