vrijdag, 3. mei 2013 - 19:52 Update: 03-07-2014 0:58

Gang langs graven Duitse soldaten geschrapt tijdens herdenking Vorden

Foto van bloemenkrans dodenherdenking | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Vorden

De gemeente Vorden en het 4 mei Comite Vorden hebben gisteren besloten om de gang langs tien Duitse graven na afloop van de dodenherdenking in het dorp te schrappen. Dit heeft de gemeente bekendgemaakt.

In het programma van de oorspronkelijk geplande dodenherdenking in Vorden was opgenomen dat de aanwezigen na afloop van de herdenking de vrije keuze hadden om als 'gebaar van verzoening' via graven van Duitse soldaten de begraafplaats te verlaten of een andere route te kiezen. Dit plan is nu van de baan.

Protest
Bij de gemeente meldde zich afgelopen week een organisatie (AFVN/Comite Vorden Fout') die tijdens de herdenking in Vorden een 'breed protest' wil laten horen.

"We hebben respect voor de mening van voor- en tegenstanders in de discussie over de gekozen wijze van herdenken. Een protest of 
demonstratie tijdens een dodenherdenking is echter van een andere orde en brengt de waardigheid van de herdenking in gevaar. Dit is de reden dat het programma is aangepast', aldus de gemeente Vorden.

Voor het 4 mei Comite Vorden en de gemeente staat te allen tijde voorop dat de herdenking waardig en respectvol moet verlopen. 'Wij doen dan ook aan allen die aanwezig zijn op 4 mei het dringende beroep zich hieraan te houden!', besluit de gemeente.

Provincie: