dinsdag, 15. oktober 2013 - 8:25 Update: 03-07-2014 0:50

Grote Nederlandse bedrijven weerbaar tegen vijandige overnames vanuit buitenland

Foto van stapels muntgeld | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

Uit onderzoek van de Volkskrant naar de beschermingsconstructie bij de grootste beursgenoteerde bedrijven in Nederland blijkt dat deze bedrijven zich prima kunnen verweren tegen vijandige overnames vanuit het buitenland.

Dit schrijft de krant dinsdag. Bij 17 van de 25 AEX-bedrijven kan een bevriende stichting voorkomen dat een buitenlands bedrijf alle aandelen in handen krijgt. Door een beschermingswal op te werpen, krijgt dan de stichting het grootste deel van de aandelen in handen en wordt ook de zeggenschap overgenomen, waardoor de belager niets meer kan beginnen. De acht andere  AEX-bedrijven hebben zo'n stichting niet, maar die kunnen zich wel op een andere manier verdedigen tegen vijandige overnames. Het best beschermd is Fugro met drie constructies. ING heeft er twee.

Het onschadelijk maken van onvriendelijke belangstellenden is actueel nu KPN al twee maanden wordt belaagd door het Mexicaanse América Movil van de rijkste man ter wereld. Bijna tien jaar geleden wilde Brussel van deze beschermingsconstructies af, omdat die niet zouden passen bij een soepel werkende overnamemarkt. Maar Nederland maakte in 2007 gebruik van de opt out, waardoor de constructies nog zijn toegestaan.

Categorie:
Tag(s):