zaterdag, 7. december 2013 - 12:09 Update: 03-07-2014 0:47

Medische zorg in Scheveningse gevangenis ver beneden de maat

Foto van celdeur | EHF
Foto: EHF
Scheveningen

Er is bij het Justitieel Medisch Centrum (JMC) zoveel niet in orde dat er geen verantwoorde zorg kan worden geleverd.

Dat stelt emeritus hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein op basis van onder andere inspectierapporten, die het Radio I-programma Argos in bezit heeft gekregen. Ook gedetineerden, ex-gevangenen en medewerkers van de instelling zeggen dat er ernstige problemen zijn in de gevangenis voor de zieke gedetineerden. Een van de grote misstanden zou zijn dat justitieel medewerkers bij de opname van de patiënt meer te zeggen hebben dat de behandelend arts. Ook zouden dossiers niet goed worden bijgehouden en worden patiënten behandeld zonder dat daar de nogdige kennis voor aanwezig zou zijn. Argos concludeert dit allemaal uit de sprekken met medewerkers,  gedetineerden en op basis van interne rapporten, zo schrjft nu.nl zaterdag.

In 2008 overleed er al een 17-jarige jongen in het JMC. Er zouden daarna veranderingen worden doorgevoerd, maar in 2011 overleed er weer een gevangene. Argos heeft documenten in bezit van de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ)  waaruit blijkt dat de toegezegde verbeteringen niet zijn doorgevoerd.

De PvdA gaat bij monde van Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch opheldering vragen over deze zaak bij Teeven. Marcouch vindt het 'zeer zorgelijk' dat ondanks eerdere meldingen over misstanden bij het JMC de problemen schijnbaar nog niet zijn opgelost. Als blijkt dat de medische zorg niet op orde is, dan is 'de logische conclusie dat die elders moet worden gezocht', concludeert Marcouch in de Volkskrant.