dinsdag, 16. juli 2013 - 11:27 Update: 03-07-2014 0:54

Nederland te aantrekkelijk voor buitenlandse inbrekers

Foto van inbreker | Archief FBF.nl
Foto: Archief FBF.nl

In een reactie op de explosieve groei aan inbraken hebben onderzoekers van de politieacademie laten weten dat Nederland te aantrekkelijk is voor buitenlandse inbrekers.

Door zwaarder te straffen zouden rondreizende inbrekers effectiever bestreden kunnen worden, zo meldt het Algemeen Dagblad dinsdag.

Buitenlandse inbrekers, vooral uit Oost-Europa, komen graag naar Nederland vanwege de geringe pakkans en de relatief lage straffen. Buitenlandse daders laten weten dat in Nederland de kans op een celstraf klein is en het Openbaar Ministerie veel zaken laat liggen, zo schrijft de krant.

Het aantal woninginbraken in Nederland is sinds 2005 met ruim 30 procent gestegen, zo schrijft Elsevier. Hiervoor worden deels zich snel verplaatsende criminelen uit de voormalige oostbloklanden verwantwoordelijk gehouden. De onderzoekers wijzen erop dat een land als Duitsland deze daders veel harder aanpakt. De buitenlandse inbrekers krijgen daar veel hogere straffen en bovendien een levenslang verblijfsverbod in Duitsland opgelegd.

Provincie: