dinsdag, 4. november 2014 - 20:32 Update: 05-11-2014 13:10

CBP:patiëntgegevens zonder toestemming gedeeld via LSP

Gegevens gedeeld zonder toestemming patiënten
Foto: Archief EHF
Den Haag

In het Landelijk Schakelpunt (LSP) zijn medische gegevens uitgewisseld van mensen van wie de rechtsgeldige toestemming daarvoor niet kan worden aangetoond. Dit meldt het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) dinsdag na onderzoek.

‘Naar aanleiding van dit onderzoek heeft de verantwoordelijke voor de medische gegevensuitwisseling via het LSP, VZVZ, inmiddels technische en organisatorische maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat alleen medische gegevens worden uitgewisseld van mensen die hiervoor uitdrukkelijke toestemming hebben gegeven’, aldus het CBP.

Steekproef patiënten

Uit een steekproef van 149 dossiers bleek dat uiteindelijk in 8 onderzochte dossiers niet kon worden aangetoond dat sprake was van rechtsgeldige, uitdrukkelijke toestemming voor de uitwisseling van medische gegevens via het LSP. Zo ontbrak in enkele dossiers het bewijs dat rechtsgeldige toestemming was gegeven en bij andere dossiers bleek vooraf onvoldoende informatie over de uitwisseling aan de patiënt te zijn verstrekt. VZVZ heeft dit in deze 8 dossiers inmiddels opgelost.

Categorie:
Provincie:
Tag(s):