vrijdag, 21. maart 2014 - 14:04 Update: 03-07-2014 0:39

ConsuWijzer waarschuwt voor via websites verspreidde virus

Foto van virus computer toetsenbord | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Amsterdam

Afgelopen maandagavond, 17 maart, is er op grote schaal een computervirus verspreid in Nederland. Dit meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) die deze informatie via computerbeveiligingsbureau Fox-IT heeft ontvangen vrijdag.

'Onbekenden hebben het virus verspreid via grote populaire Nederlandse websites', aldus ACM. ConsuWijzer, het consumentenloket van ACM, roept consumenten daarom op met spoed in actie te komen.

Risico’s
ConsuWijzer adviseert iedereen die afgelopen maandagavond bekende webwinkels en andere populaire websites heeft bezocht en gebruikt maakt van Windows met spoed een virusscan te doen om daarmee verdachte bestanden te verwijderen. Zij lopen namelijk het risico dat hun computer is besmet en dat criminelen toegang krijgen tot bijvoorbeeld hun bankrekening. Vooral niet of slecht beveiligde computers met verouderde software hebben een grote kans besmet te zijn geraakt, ook al heeft de consument niets ‘raars’ gemerkt aan zijn computer en niets aangeklikt op de websites.

De websites
Voor zover nu bij ACM bekend gaat het om tientallen websites. Het gaat om grote online merken op het gebied van onder andere:

nieuws
dating
kleding en tassen
reizen en vrije tijd
boeken en muziek
verzekeringen

De getroffen websites hebben zelf niets met het virus te maken. Het virus is daar nu ook niet meer actief. Consumenten die deze sites nu bezoeken lopen dus geen extra risico meer.

Virusscan
ConsuWijzer adviseert consumenten een programma te gebruiken dat hun computer scant op virussen. Een gratis virusscanner is bijvoorbeeld avg of malwarebytes. Er bestaan ook betaalde virusscanners die meer mogelijkheden geven. ConsuWijzer kan u geen advies geven over welke virusscanner het beste is.