maandag, 10. november 2014 - 21:18 Update: 10-11-2014 21:20

Defensie controleert boven Noordzee op olielozingen

Defensie controleert boven Noordzee op olielozingen
Foto: Defensie
Schiphol

De Defensiebemanning van een Dornier kustwachtvliegtuig controleert de komende 4 dagen een vastgesteld deel van de Noordzee op (olie)lozingen. Deze zogenoemde tour d’ horizon is vandaag begonnen. De inzet wordt ook gebruikt communicatieprocedures tussen internationale vliegtuigen, vaartuigen en walstations te trainen.

De Noordzeelanden en de Europese Unie werken in het zogeheten Bonn Agreement samen om vervuiling van de Noordzee tegen te gaan. Elk deelnemend land voert jaarlijks een tour d’ horizon uit. De te vliegen routes worden van te voren vastgesteld om een zo groot mogelijk deel van de Noordzee te controleren. De route van Kustwacht Nederland leidt langs het zeegebied van Denemarken, Duitsland, Groot-Brittannië en Noorwegen.

Verschillende taken

De Dornier spoort met de Side Looking Airborne Radar olievlekken op. Dankzij de Forward Looking Infrared Camera kan het toestel ook 's avonds en 's nachts 'kijken'. Het kustwachtvliegtuig is daarmee geschikt voor verschillende taken. Het werd in september nog ingezet voor het in kaart brengen van vluchtelingenstromen in de Middellandse Zee.

De 2 Dorniers 228-212 van de Kustwacht Nederland vallen onder het beheer van Vliegbasis Eindhoven en worden gevlogen door luchtmacht- en marinevliegers. De waarnemers zijn afkomstig van de Koninklijke Marechaussee, Douane en Rijkswaterstaat. De thuisbasis van de Dorniers is Schiphol-Oost.

Provincie:
Blik op 112: