maandag, 14. april 2014 - 9:58 Update: 03-07-2014 0:38

Koude dagen met nachtvorst voor de boeg

foto van vorst krabben | fbf
Foto: fbf
Zeist

Dat het in de lente behalve lekker warm ook nog flink koud kan zijn, zullen we deze week ervaren.

Weeronline.nl verwacht dat er de komende dagen koudere lucht naar ons land stroomt, met als gevolg heldere nachten en vorst aan de grond.

Maandag wordt het overdag maximaal 12 graden. Een heel verschil met de 20 graden van vorige week. Maar door de stevige noordwestenwind voelt het zelfs nog een paar graden kouder aan.

In de nacht van maandag op dinsdag koelt het dan flink af en blijft het kwik op enkele graden boven nul steken. Maar aan de grond op zo'n 10 centimeter hoogte kan het enkele graden vriezen. In de nacht van dinsdag op woensdag wordt droge en koude lucht aangevoerd. In deze heldere nacht koelt het af tot rond het vriespunt. Aan de grond kan het licht (0 tot -5 graden), maar mogelijk lokaal ook matig (-5 tot -10) vriezen. In beide nachten moeten automobilisten rekening houden met het krabben van autoruiten.

Om de bloesems van de fruitbomen tegen bevriezing te beschermen worden de bomen door de fruitteler kunstmatig beregend. Door het bevriezen van het water om de bloesem heen komt warmte vrij, die de toekomstige vrucht tegen bevriezing beschermt. Door het mooie weer van de afgelopen tijd, staan er al heel wat bomen in bloei. Naar verwachting komt het mooie weer rond de Pasen weer terug. Dan krijgen we waarschijnlijk te maken met zeer fraai lenteweer en temperaturen tot 20 graden of meer.

Provincie:
Tag(s):