zondag, 16. maart 2014 - 11:47 Update: 03-07-2014 0:40

De Krim kiest massaal voor Rusland

Foto van rood potlood stemmen | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Krim/Oekraïne

Volgens de eerste exit polls die zondag zijn gemaakt naar aanleiding van het referendum zou 93% van de bevolking op de Krim kiezen voor annexatie met Rusland. De eerste officiële uitslagen zullen maandag in de loop van de dag pas bekend worden.

In Oekraïne zijn zondagochtend lokale tijd om 08.00 uur de stembureaus geopend. De bewoners van het schiereiland konden tot 20.00 uur lokale tijd vandaag door een referendum aangeven of zij na 60 jaar weer onder Rusland willen komen te vallen of dat zij toch onafhankelijk willen blijven.

58% bevolking is Russisch
Van de ca. 1,8 miljoen mensen die zijn opgeroepen om te stemmen is meer dan de helft (58%) Russisch. Daarmee leek de uitslag van de stemming al op voorhand te voorspellen. Ongeveer 25% is Oekraïens en 12% zijn Krim-tataren.

Deze groep is dus in de minderheid en tegen de annexatie door Rusland. De Krim-tataren hebben het referendum zondag geboycot, omdat het volgens hen in strijd is met de grondwet van Oekraïne.

Wie niet wilde dat de Krim onderdeel wordt van de Russische Federatie, kon het alternatief aankruisen en er zo voor pleiten de grondwet van de Krim van 1992 en de status van de Krim als onderdeel van Oekraïne te herstellen.

‘Invasie’ Russische militairen gaat door
Rusland heeft volgens de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken inmiddels al 22.000 soldaten naar het eiland laten komen. Oorspronkelijk zou Rusland maar 12.500 militairen laten komen maar dit zijn er volgens Oekraïne op dit moment dus al beduidend meer wat weer leidt tot extra spanningen.

Exit polls
Volgens de eerste exit polls die zondag zijn gemaakt zou 93% van de bevolking op de Krim kiezen voor annexatie met Rusland. De eerste officiële uitslagen zullen maandag in de loop van de dag pas bekend worden.