maandag, 10. maart 2014 - 21:02 Update: 03-07-2014 0:40

Kuifje in oud Perzische taal onder de hamer

Kuifje in oud Perzische taal onder de hamer
Amsterdam

Het is dit jaar precies 85 jaar geleden dat stripheld Kuifje het levenslicht zag. Sindsdien is Kuifje uitgegroeid tot één van de iconen uit de geschiedenis van het stripverhaal. Speciaal voor zijn 85e verjaardag organiseert online veilinghuis Catawiki (www.catawiki.nl) een unieke Kuifje veiling met honderden zeldzame albums, originele tekeningen en curiosa van Kuifje.

Uitzonderlijk is een Iraanse editie van het album 'Mannen op de Maan' in de oud Perzische taal Farsi. Het is tot nu toe het enige bekende overgebleven exemplaar na de massavernietiging van Kuifje-albums in Iran in 1979.

Topstukken uit de veiling
De Iraanse uitgave van Kuifje is uniek omdat de anti-westerse Islamitische revolutie in Iran in 1979 onder leiding van ayatollah Khomeini leidde tot massale vernietiging van Westerse publicaties. Zo goed als zeker zijn toen alle Kuifje albums verbrand. Veilingmeester Tammo Meedendorp verwacht dan ook een hoge opbrengst voor dit album. ''Kuifje verzamelaars van over de hele wereld zijn eigenlijk altijd op zoek naar de unieke of zeldzame albums en hebben daar heel veel geld voor over. Dit is zo'n album en we verwachten dan ook uit alle hoeken van de wereld belangstelling''. Een topopbrengst wordt er ook verwacht voor een bijzondere uitgave van het album 'Tintin au Tibet'. Dit genummerde album uit 1960 is verschenen in een oplage van slechts 100 exemplaren en tekenaar Hergé heeft in dit specifieke album op de binnenkant een originele tekening gemaakt. Voor dit album is inmiddels al 7.500 euro geboden. Daarnaast wordt er ook een hoge opbrengst verwacht voor een originele tekening van Hergé voor het ontwerp van een ansichtkaart. ''Originele tekeningen van Hergé komen niet heel veel op de markt en zijn daarom erg gewild bij verzamelaars. Op dit moment is er al bijna 10.000 euro geboden op deze tekening''.

Unieke veiling
Volgens Meedendorp is dit een unieke veiling. ''Het komt wel voor dat er bijzondere albums van Kuifje op een veiling worden aangeboden, maar zoveel zeldzame items tegelijk is uitzonderlijk. De waarde van bijzondere Kuifje albums stijgt al jaren enorm. Er zijn dan ook steeds meer mensen uit de hele wereld die de albums kopen als belegging''. .

De veiling kent twee afloopavonden. Het eerste deel van de veiling loopt af op dinsdag (11 maart) en het tweede deel op donderdag (13 maart). .

Provincie:
Tag(s):