vrijdag, 3. oktober 2014 - 18:23 Update: 03-10-2014 18:25

Maar weinig artsen en verplegers halen zelf griepprik

Maar weinig artsen en verplegers halen zelf griepprik
Foto: Archief EHF
Bilthoven

Het blijkt dat artsen en verplegers zelf niet erg warm lopen om een griepprik te halen. 'In de winter van 2012/2013 ontving gemiddeld 13% van de medewerkers in de gezondheidszorg de griepprik', meldt het RIVM vrijdag.

Het RIVM verrichte onderzoek in samenwerking met Vernet Verzuimnetwerk B.V. onder vijfenveertig ziekenhuizen in Nederland. De resultaten van dit onderzoek zijn vrijdag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat griepuitbraken in ziekenhuizen veroorzaakt én verspreid kunnen worden door ziekenhuispersoneel. Een griepprik kan de besmetting van (kwetsbare) patiënten met een verminderde weerststand beperken. Dit is de reden dat de Gezondheidsraad en de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) de jaarlijkse griepprik adviseert voor werknemers van zorginstellingen, waaronder ziekenhuizen. 

In vrijwel alle ziekenhuizen, die meededen aan het onderzoek, worden medewerkers voorgelicht over het nut, de bijwerkingen en contra-indicaties van een griepprik. Er zijn geen aanwijzingen dat deze benadering van medewerkers tot een hogere deelname aan de griepprik leidt. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe dit wel bereikt kan worden. 

Categorie:
Provincie: