donderdag, 1. mei 2014 - 12:34 Update: 25-08-2014 16:23

Motorbranche is de criminalisering door overheid zat

Motorbranche is de criminalisering door overheid zat
Foto: Archief EHF
Amsterdam

De motorbranche is de criminalisering van hun klanten en activiteiten 'meer dan zat'. Importeursvereniging RAI Vereniging en berijdersorganisatie KNMV nemen dan ook fel afstand van het klakkeloos verbieden van evenementen waar motorfietsen bij betrokken zijn en het in de beeldvorming één op één verbinden van criminele organisaties met motorclubs en -evenementen.

'Een in essentie gezonde sector wordt kapotgemaakt en een kleine miljoen berijders als criminelen weggezet. Onacceptabel!'

De verenigingen reageren hiermee op het in toenemende mate verbieden van motorevenementen door gemeenten. Dit gebeurt vooral nadat de korpsleiding nationale politie in maart van dit jaar bij monde van Jannine van den Berg adviseerde om motorevenementen af te lasten. Reden voor dit advies zijn signalen dat de rivaliteit tussen criminele motorclubs, naar schatting 1 procent van de motorclubs, dreigende vormen aan kan nemen. De motorbranche ondersteunt iedere strijd tegen criminaliteit, maar vindt dat het op één hoop gooien van activiteiten van criminelen die zich op een motor verplaatsen enerzijds en van motorevenementen voor gezinnen, dealerdagen en open dagen anderzijds ongepast. De branche heeft daarom vandaag de Vereniging Nederlandse Gemeente per brief opgeroepen om zorgvuldigere afwegingen te maken bij het beoordelen van vergunningaanvragen.

'Op deze manier wordt een in essentie gezonde sector en haar kleine miljoen klanten weggezet als crimineel. Veel motorbeurzen, - evenementen, dealer- en open dagen zijn een happening voor het hele gezin. Er staan springkussens en suikerspinkramen voor de kinderen, terwijl de ouders zich kunnen verlekkeren aan het moois dat onze sector en het motorrijden in het algemeen te bieden heeft. Dat soort evenementen wordt nu verboden om criminele activiteiten op een andere schaal en in een andere omvang te bestrijden. Wij zijn vóór criminaliteitsbestrijding, maar we moeten niet de kant op gaan van een politiestaat waarin 'uit voorzorg ieder evenement wordt stilgelegd'. Wij roepen gemeenten op zorgvuldiger te handelen en treden graag met hen en de rijksoverheid in gesprek om te bezien hoe er meer maatwerk geleverd kan worden,' aldus de beide verenigingen.

Veteraans doen aangifte tegen minister Opstelten

Vandaag werd ook bekend dat motorclub de Veteraans minister Opstelten voor de rechter sleept. De minister heeft zich volgens de club schuldig gemaakt aan smaad. In een verklaring zeggen de Veterans dat ze aangifte hebben gedaan omdat justitie 'onwaarheden' over de club verspreidt. De Veterans  worden vergeleken met andere motorclubs als de Hells Angels, en Satudarah en de leden worden afgeschilderd als 'zware criminelen, drugsdealers en moordenaars'.

 

Provincie: