woensdag, 8. oktober 2014 - 18:50

Nederland biedt marineschip aan tegen ebola

Nederland biedt marineschip aan tegen ebola
Foto: Artsen Zonder Grenzen
Den Haag

Nederland biedt het schip Karel Doorman aan de EU en de VN aan in de strijd tegen ebola. Het marineschip kan worden gebruikt om hulpgoederen en transportmiddelen vanuit EU-lidstaten naar West-Afrika te vervoeren.

Ministers Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) lieten dit vandaag weten aan de Tweede Kamer. “Hulporganisaties hebben behoefte aan medische spullen en voertuigen. Het blijkt lastig deze op de juiste plek te krijgen. Daarom bieden wij extra transportcapaciteit aan”, aldus minister Ploumen.

Inzet op basis van behoefte
De Karel Doorman wordt aangeboden aan de EU en de VN omdat zij de hulpbehoefte coördineren en inventariseren of behoefte bestaat aan de (transport)capaciteiten van het schip. Op basis hiervan wordt besloten of en wanneer het schip wordt ingezet. Ploumen: “Deze crisis is van een ongekende omvang en ernst. Het is belangrijk dat de hulpverlening goed gecoördineerd wordt, zodat de schaarse mankracht en middelen zo efficiënt mogelijk worden ingezet. Ik ben blij dat de EU en de VN deze rol hebben opgepakt.”

De Karel Doorman is een Joint logistic Support Schip met veel faciliteiten, waaronder helikopterdekken, grote laadvloeren en logistieke middelen.

Kosten
Het kost maximaal € 14 miljoen om de Karel Doorman met inzet van alle faciliteiten 3 maanden in de vaart te hebben. Met de Europese Commissie is afgesproken dat zij 55 procent van de transportkosten betaalt. Het overige bedrag betaalt minister Ploumen vanuit de begroting Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.