donderdag, 9. oktober 2014 - 19:57 Update: 09-10-2014 20:33

Nederland maakt nog eens 16 miljoen euro vrij om ebola aan te pakken

Nederland maakt nog eens 16 miljoen vrij om ebola aan te pakken
Foto: Artsen Zonder Grenzen

Minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft donderdag in Washington laten weten dat Nederland nog eens 16 miljoen euro vrijmaakt om ebola aan te pakken.

Het gaat niet om nieuw geld, maar om een verschuiving. De middelen komen vrij door een eerder met Unicef afgesproken programma op het gebied van water en hygiëne rondom watervoorzieningen en rioleringen nu te richten op de door ebola getroffen landen. Daarbij gaat het onder meer om voorlichting over drinkwater en riolering, om verdere verspreiding van de dodelijke ziekte te voorkomen. Dit meldt de Volkskrant donderdag. Tegen NPO Radio I zei de minister: ‘Het gaat om hele praktische dingen. Er komen punten om je handen te wassen en er wordt voorlichting gegeven.’

Eerder reserveerde Nederland al 18 miljoen euro om ebola te strijden. Zo bieden we nu ook hulp aan bij het verbeteren van douaneprocedures. Omslachtige procedures zorgen er nu voor dat veel hulpmiddelen de getroffen landen niet bereiken.

Minister Ploumen zegde het geld toe tijdens een speciale crisistop. Deze top werd belegd in het kader van de jaarvergadering van de Wereldbank en het IMF. Zowel het IMF als de Wereldbank beloofde extra steun in de strijd tegen de ziekte.

Tijdens de top in Washington erkende secretaris-generaal Ban Ki-Moon van de Verenigde Naties dat er geen tijd meer is om tot consensus te komen. Ban Ki-Moon: 'Er moet onmiddellijk actie worden genomen. Er is twintig keer zoveel hulp nodig als nu wordt gegeven', zo schrijft de Volkskrant.

Lees alles over:
Categorie:
Tag(s):