zaterdag, 1. november 2014 - 11:12 Update: 01-11-2014 19:00

Rode Kruis zoekt helpers voor grootste rampenoefening ooit

Rode Kruis zoekt duizenden vrijwilligers voor grootste rampenoefening ooit
Foto: Frank van den Berg
Den Haag

In februari 2015 wil het Nederlandse Rode Kruis de grootste rampenoefening uit haar geschiedenis organiseren.

De oefening, die met duizenden beoogde deelnemers zowel fysiek als online moet worden uitgevoerd, vormt de eerste test van Ready2Help, het nieuwe burgerhulpnetwerk van de hulporganisatie. Iedereen die bij grote rampen of calamiteiten wil helpen, kan zich vanaf vandaag aanmelden voor Ready2Help via www.ready2help.nl

Burgerhulp
Het Rode Kruis maakte al eerder bekend haar huidige netwerk aan opgeleide en getrainde noodhulpvrijwilligers te willen versterken met een netwerk van behulpzame burgers die bij een ramp of calamiteit ook kunnen worden opgeroepen. Deze nieuwe helpers kunnen dan bij grote rampen en calamiteiten worden ingezet als aanvulling op de hulpverlening van reguliere hulpdiensten en het Rode Kruis. Dat kan bijvoorbeeld met praktische hulp, zoals het vullen van zandzakken, logistieke hulp zoals opvang of vervoer van mensen of met specifieke vaardigheden zoals het kunnen helpen met tolken in een vreemde taal. Het gaat in eerste instantie dus niet om Eerste Hulpverleners.

Oefening
Nog nooit eerder zette het Rode Kruis in Nederland een dergelijke grootschalige oefening op poten. De oefening zal uitgaan van een rampenscenario waarbij grote groepen mensen getroffen worden en er op verschillende manieren hulp geboden moet worden. Het doel van de oefening is te zien of het oproepsysteem werkt en op welke manier mensen gehoor geven aan de oproep van het Rode Kruis.

Provincie: