maandag, 21. april 2014 - 20:36 Update: 03-07-2014 0:37

Ruim 1000 schoonmakers staken bij Shell hoofdkantoor Den Haag

Foto van kantoor Shell | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Den Haag

Dinsdag wordt er door ruim duizend schoonmakers gestaakt. Dit meldt vakbond FNV Schoonmaak maandag.

De stakende schoonmakers trekken massaal naar het hoofdkantoor van Shell in Den Haag om daar te protesteren.

De stakingsactie is er een uit een lange reeks die eind maart van dit jaar begon op Schiphol. De schoonmakers voeren actie voor betere arbeidsvoorwaarden.

69 procent van de schoonmakers in de armoede
Naar maatstaven van het CBS zit 69 procent van de schoonmakers in de armoede. Zelfs schoonmakers met een fulltimebaan in de schoonmaak kunnen hun gezin niet tot nauwelijks onderhouden. De schoonmakers willen een loonsverhoging van 50 cent bruto per uur. De schoonmaakbedrijven bieden ondanks vijf maanden onderhandelen voorlopig helemaal niets.

Start-stop-staking
Schoonmakers voeren actie met start-stop-stakingen: ze gaan staken, maar kunnen ook ieder moment weer aan de slag gaan. Dat doen ze om de massale inzet van stakingsbrekers, zoals gedurende lange schoonmakersstaking van 2012, te voorkomen. Stakende schoonmakers gaan nu onmiddellijk weer aan het werk gaan, als uitzendkrachten worden ingezet.

Die tactiek werd al succesvol toegepast door de actievoerende schoonmakers van onder andere Schiphol, GVB, NS en Hogeschool Rotterdam. Het schoonmaakbedrijf voelt de actie daardoor extra in de portemonnee: het moet zowel de schoonmakers als de uitzendkrachten betalen.