donderdag, 7. augustus 2014 - 12:10 Update: 07-08-2014 20:40

Rusland gooit grenzen jaar dicht voor import voedsel

Rusland gaat straks bijna alle voedsel uit EU boycotten
Foto: Archief EHF

De lijst met producten waartegen Rusland een boycot gaat instellen is behoorlijk lang.

De Russische sancties tegen het Westen gaan verder dan eerder werd aangekondigd. Zo zal er een importverbod komen op groente, fruit, vlees vis en zuivelproducten. De sancties treffen niet alleen de Europese Unie, maar ook de VS, Noorwegen, Australië en Canada. Het totaalverbod zal voorlopig een jaar duren. Dit heeft de Russische premier Medvedev donderdag bekendgemaakt.

Ruslandkenner Nicolaas Kraft van Ermel, verbonden aan het Nederland-Rusland Centrum van de Rijksuniversiteit van Groningen zegt tegenover BN De Stem niet te weten waar Rusland de vervangende producten vandaan zou moeten halen. Kraft van Ermel: 'De grote spelers op de exportmarkt van landbouwproducten zijn nu wel afgeschreven. Het is zeer de vraag of landen als Brazilië, China en Argentinië aan de vraag uit Rusland kunnen voldoen.'Hij verwacht niet dat de positie van president Vladimir Poetin direct in gevaar komt. 'Met zijn oorlogsretoriek en stoere houding heeft hij de bevolking achter zich gekregen. Het komende jaar zal hij nog stevig in het zadel zitten.'

Vorig jaar exporteerde de Europese Unie voor bijna 12 miljard aan landbouwproducten. De Nederlandse export van voedsel bedraagt iets minder 1 miljard euro. Volgens premier Medvedev zijn de sancties een reactie op de maatregelen die het Westen tegen Rusland heeft getroffen. Medvedev maakte ook bekend dat Rusland overweegt een luchtvaartverbod boven Russisch grondgebied in te stellen voor Europese en Amerikaanse maatschappijen. Dat zou luchtvaartmaatschappijen geld kosten omdat ze van en naar Azië om moeten vliegen.Voor Oekraïense vluchten is wel al een verbod ingesteld.

Categorie:
Tag(s):