vrijdag, 7. november 2014 - 23:06 Update: 08-11-2014 9:15

Saunabezoeker overleden door legionellabesmetting Avenhorn

Enkhuizen

Een man (69) uit Enkhuizen is onlangs overleden aan de gevolgen van een legionellabesmetting.

De man raakte besmet met de bacterie na een bezoek  aan sauna Grosthuizen in Avenhorn. Dit melden verschillende media vrijdag. De man werd op 7 oktober ziek en overleed op 15 oktober. De GGD startte een onderzoek toen bleek dat de man aan legionella was overleden. Uiteindelijk bleek op 30 oktober dat in de sauna Grosthuizen in Avenhorn een legionellabesmetting was gevonden. Afgelopen woensdag kon de GGD 'een match' tussen deze bacterie en die bij de man vaststellen.

De GGD heeft, voor zover de gegevens bekend waren, alle bezoekers in de periode 16 tot en 30 oktober benaderd en hen geadviseerd bij ziekteverschijnselen naar hun huisarts te gaan. Mensen die in die periode naar de sauna zijn gegaan worden geadviseerd te letten op symptomen als koorts boven 38,5 graden, hoofdpijn, spierpijn, hoesten en een longontsteking in ergere gevallen. Soms zijn er ook klachten van braken, diarree en verwardheid.De incubatietijd voor legionella bedraagt 2 tot 20 dagen.

Besmetting met de legionellabacterie gebeurt door het inademen van besmette druppels waternevel. Vooral douches met een drukknop in zwembaden en bubbelbaden kunnen de bacterie verspreiden