dinsdag, 11. februari 2014 - 19:01 Update: 03-07-2014 0:42

Seat Leon Cupra - Topprestaties waren nog nooit zo bereikbaar

Seat Leon Cupra - Topprestaties waren nog nooit zo bereikbaar
Seat Leon Cupra - Topprestaties waren nog nooit zo bereikbaar
Seat Leon Cupra - Topprestaties waren nog nooit zo bereikbaar
Seat Leon Cupra - Topprestaties waren nog nooit zo bereikbaar
Leusden

Met de Leon CUPRA 280 introduceert SEAT een absolute topsporter die niet alleen het krachtigste en snelste serieproductiemodel uit de geschiedenis van het merk is; ook geeft SEAT de concurrentie het nakijken met een auto die krachtiger, lichter en… in combinatie met 206 kW (280 pk) ook betaalbaarder is. Met een vanafprijs onder de 35.000 euro maakt SEAT in dit segment absolute topprestaties bereikbaarder dan ooit.

De cijfers spreken voor zich: een vermogen van 206 kW (280 pk), een koppel van 350 Newtonmeter tussen 1.750-5.300 tpm, een spurt vanuit stilstand naar 100 km/u in 5,7 seconden en een elektronisch begrensde topsnelheid van 250 km/u. De belangrijkste factoren die aan deze cijfers ten grondslag liggen zijn een nieuwe 2.0 TSI-krachtbron, een handgeschakelde zesversnellingsbak of optionele zestraps DSG-transmissie, en bovenal… een beperkt gewicht. Met 1.275 kg (3-deurs SC) weegt de Leon CUPRA 280 liefst 55 kilogram minder dan zijn voorganger en is hij behoorlijk lichter dan diverse concurrenten in dit segment. Die combinatie van topvermogen, koppel en laag gewicht maakt de Leon CUPRA 280 qua prestaties toonaangevend in dit selecte gezelschap van serieuze hot hatches.

Ondanks dit vuurwerk springt de Leon CUPRA 280 efficiënt met de brandstof om. Het gemiddelde verbruik bedraagt slechts 6,4 liter in combinatie met de DSG-transmissie en 6,6 liter in de manuele uitvoering. Die cijfers komen overeen met een CO2-waarde van slechts 149 en 154 gram, wat een emissiebesparing van 51 gram per kilometer betekent ten opzichte van het vorige model.

Dubbele injectie
Verantwoordelijk voor die potente en efficiënte prestaties is de nieuwe 2.0 TSI-motor met twee-fase inspuiting en variabele nokkenastiming. Bij het twee-fase injectiesysteem wordt de directe brandstofinspuiting bij deelbelasting aangevuld door indirecte inspuiting via het inlaatspruitstuk. Deze technologie beperkt het brandstofverbruik en de uitstoot. Een speciale coating voor de aluminium zuigers beperkt de wrijving tot een minimum. Verder beschikt de Leon CUPRA over een start/stop-systeem en remenergieterugwinning.

Optimale handlingprestaties dankzij geavanceerde technologieën
Ook in dynamisch opzicht presteert de Leon CUPRA 280 maximaal en doet hij de CUPRA-naam recht. Ondermeer dankzij het DCC (Dynamic Chassis Control), het mechanische sperdifferentieel op de vooras, de progressieve besturing en het CUPRA Drive Profile.

DCC (Dynamic Chassis Control)
De nieuwe generatie van het DCC Dynamic Chassis Control is speciaal voor de CUPRA ontwikkeld en reageert nog gevoeliger en responsiever, door de hardheid van de demping binnen milliseconden aan zelfs de kleinste oneffenheden aan te passen. 

CUPRA Drive Profile
Hetzelfde geldt voor het CUPRA Drive Profile systeem, waarmee de bestuurder de rijervaring naar wens kan personaliseren. In de CUPRA-stand is de gasrespons extra gevoelig, terwijl de DSG-transmissie hiermee in de sportiefste configuratie gaat, waarbij de geluidactuator een volle sound van de turbomotor laat horen. DCC, de progressieve besturing en het sperdifferentieel gaan in de CUPRA-stand eveneens naar hun meest sportieve settings.

Sperdifferentieel op de vooras
Een mechanisch sperdifferentieel op de vooras zorgt voor maximale grip en handling. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. De maximale sperkracht bedraagt 1.600 Newtonmeter en in extreme gevallen kan 100 procent van de aandrijfkracht naar één wiel worden gestuurd. Het sperdifferentieel is geïntegreerd in alle handlingsystemen, waaronder het ESC en EDS. 

Progressieve besturing
De progressieve besturing maakt eveneens deel uit van de standaarduitrusting van de Leon CUPRA 280. Ten opzichte van de normale besturing werkt deze versie op de CUPRA progressief via een variabele verhouding van de tandheugel, met directere stuurreacties en minder stuurhandelingen en –omwentelingen tot gevolg.

Handlingcontrole
Het ESC-systeem is voor de CUPRA verder geoptimaliseerd en staat een zeer sportieve rijstijl toe met behoud van alle veiligheidsfuncties. Onder extreme condities, bijvoorbeeld op een circuit, is het systeem in twee stappen uitschakelbaar. Bij de eerste wordt de tractiecontrole gedeactiveerd en gaat het ESC over in de sportstand, die een grotere gierhoek toestaat. De tweede stap schakelt het ESC definitief uit.

Leon CUPRA 280 – emotioneel en krachtig design
De Leon CUPRA 280 heeft een indrukwekkend front gekregen met grote luchtinlaten en Full-LED koplampen. Gezamenlijk zorgen die stijlfeatures voor een krachtige uitstraling, net zoals het standaard Aerodynamic Pack met de dakspoiler, de nieuwe bumperpartij met de geïntegreerde diffuser en de twee ovalen einddempers dat aan de achterzijde doen. De standaard 19 inch titaniumkleurige lichtmetalen wielen zijn exclusief voorbehouden aan de CUPRA 280, terwijl de rode remklauwen met CUPRA-signering, de donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen de sportieve uitstraling van de Leon CUPRA 280 nog meer kracht bijzetten. Deze features maken alle deel uit van de standaarduitrusting.

In het interieur valt het CUPRA sportstuur op (eventueel met schakelpaddles voor de DSG-transmissie), evenals de in donkergrijs Alcantara met witte stiksels uitgevoerde sportstoelen. Een volledig zwartlederen interieur, opnieuw met witte stiksels, is eveneens mogelijk. De pedalen en dorpellijsten zijn uit aluminium opgetrokken. 
 

Categorie:
Tag(s):