woensdag, 15. januari 2014 - 17:16 Update: 03-07-2014 0:44

Spelers FC Dordrecht tijdens slaap in de gaten gehouden

Foto van neus slapen rusten | Archief EHF
Foto: Archief EHF
Dordrecht

FC Dordrecht gaat als eerste Betaald Voetbal Organisatie het slaapgedrag van de spelers in kaart brengen. Dit meldt de club woensdag.

Voeding, fysieke gesteldheid, kleding, schoenen etcetera: alles wordt onder de loep genomen om tot betere sportprestaties te komen. De nachtrust en de slaap blijven daarbij vrijwel altijd onderbelicht. Dit terwijl slaap een essentiële rol speelt in onder andere het herstel  van het lichaam.

Diverse buitenlandse onderzoeken laten zien dat de juiste slaapsituatie van een topsporter een evidente rol speelt in het behalen van optimale prestaties.

Voorzitter Ad Heijsman over deze nieuwe ontwikkeling: ‘Het blijkt dat een goede nachtrust de aanmaak van een natuurlijk groeihormoon bevordert’. Dat groeihormoon stimuleert het herstel en groei van spieren en botten. Goed slapen kan de prestaties aanmerkelijk verbeteren. 

Daarentegen kan een mindere slaap of een onregelmatig ritme de prestaties behoorlijk achteruit laten gaan. Dit interesseerde ons dusdanig dat wij in contact zijn gekomen met Maarten Stoffels van Sleeptrade. Zij bieden een uniek programma waarin wij op eenvoudige wijze achter de SlaapID (slaapidentiteit) van een speler kunnen komen.

Sensor op borst tijdens slaap
Maarten Stoffels legt uit hoe de SlaapIDentiteit precies in kaart wordt gebracht: ‘De spelers slapen in hun eigen bed een bepaalde periode met een SlaapID-sensor op hun borst. Deze registreert nauwkeurig het slaapgedrag, de slaaphouding, het slaapklimaat en het slaapritme van een speler. Niet alleen zien we dan in welke houding, welk ritme, hoe (on)rustig en warm een speler slaapt. We zien ook of het slaapgedrag heel anders is voor wedstrijden, direct na wedstrijden of tijdens trainingsdagen. Met de resultaten van onder andere dit onderzoek, kunnen we aanpassingen doen in de slaapomgeving van de speler om zodoende de nachtrust te verbeteren’. 

Mocht er sprake zijn van een slaapstoornis, dan wordt gebruikt gemaakt van de Somnio slaaptherapie van dr. Winnie Hofman. Naast haar behandelpraktijk voor slaapproblemen is zij is als slaapwetenschapper verbonden aan de Universiteit van Amsterdam.

Technisch manager van FC Dordrecht Marco Boogers over het onderzoek dat medio januari 2014 is aanvangen: ‘In de hedendaagse en snel veranderende sportwereld kan een kleine verbetering in de omstandigheden van spelers net het verschil maken. Daarom grijpen wij bij FC Dordrecht innovaties aan om dat verschil dan ook te kunnen maken. Het SlaapID-onderzoek past hier naadloos bij. Wij zijn heel benieuwd naar de eerste bevindingen.'