zaterdag, 27. december 2014 - 12:39 Update: 27-12-2014 14:57

Vakbond De Unie verwacht dat er volgend jaar nog minstens 100.000 banen sneuvelen

'In 2015 raken zeker 100.000 mensen hun baan kwijt'
Foto: fbf
Culemborg

De economische misère is nog lang niet voorbij. In 2015 zullen zeker 100.000 Nederlanders hun baan kwijtraken. Dat voorspelt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie op basis van eigen onderzoek.

Castelein: 'Dit kabinet heeft werkelijk niets bereikt voor de werkgelegenheid.' Volgens Castelein gaat het economisch een stuk minder dan uit de cijfers van onder meer het Centraal Planbureau (CPB) blijkt. Catelein: 'Noem mij een onheilsprofeet, maar die positieve cijfers sporen helaas totaal niet met de realiteit. Eind vorig jaar kondigde ik ook al aan dat de massaontslagen door zouden gaan. Helaas heb ik daarin gelijk gekregen.' Castelein doet zijn uitspraken zaterdag in een interview met het AD.

Volgens het kabinet en het CPB is het nu na vijf jaar crisis tijd voor economisch optimisme en zal de werkgelegenheid gaan dalen. Maar Castelein ziet dat heel anders. Hij ziet in 2015 nog minstens 100.000 banen sneuvelen. Hij baseert dat op cijfers die afkomstig zijn uit de eigen arbeidsmonitor waarin de De Unie  het aan reorganisaties bijhoudt dat al is aangekondigd alsmede het aantal nieuwe ontslagrondens die niet nog niet bekend zijn.

Toch zal de ontslaggolf nauwelijks terug te zien zijn in de cijfers. De reden hiervan is de invoering van een nieuwe internationale definitie van werkgelegenheid door minister Asscher. Castelein ergert zich aan dit 'krankzinnige gegoochel' met cijfers. Castelein: 'In werkelijkheid zijn zeker zo'n miljoen Nederlanders werkloos. Door de ruime definitie worden die niet geteld. Ze zitten verstopt in de miljoen zelfstandigen zonder personeel waar tienduizenden mensen nauwelijks opdrachten hebben.' Een ander deel betreft vaak oudere werknemers, die niet langer solliciteren en daardoor hun bijstandsuitkering zijn kwijtgeraakt.   

Categorie: