woensdag, 20. mei 2015 - 13:45 Update: 20-05-2015 14:10

Unicef:verontrustend aantal schendingen kinderrechten in Nederland

Unicef:verontrustend aantal schendingen kinderrechten in Nederland
Foto: Archief EHF
Den Haag

In Nederland worden de rechten van kinderen met voeten getreden. Dit is de conclusie van UNICEF Nederland en Defence for Children in het Jaarbericht Kinderrechten 2015, dat woensdag is verschenen. Uit het onderzoek blijkt dat vooral kwetsbare kinderen slachtoffer zijn van kinderrechtenschendingen.

Cijfers kinderrechtensituatie Nederland

De cijfers zijn schokkend. Bijna 8 op de 10 kinderen die in een justitiële jeugdinrichtingen verblijft, zit in voorlopige hechtenis in afwachting van een uitspraak van de rechter. Verder staan er nog altijd 2.000 kinderen op de wachtlijst voor bureau Jeugdzorg, een daling van 22 procent ten opzichte van 2013, maar nog steeds een veel te hoog aantal. Ook verdwenen vorig jaar 110 kinderen uit de asielopvang, zonder dat bekend is waarheen. 

‘Deze kinderen lopen een groot risico om slachtoffer te worden van kinderhandel en uitbuiting’, zegt Sabine de Jong van UNICEF Nederland. ‘De overheid is simpelweg verantwoordelijk voor deze kinderen en moet de verdwijningen onderzoeken’, aldus De Jong

Verantwoording aan het VN-Kinderrechtencomité

Nederland heeft in 1995 het Kinderrechtenverdrag van de Verenigde Naties ondertekend en moet zich op 27 mei verantwoorden voor het VN-Kinderrechtencomité in Genève. ‘De cijfers zijn zeer verontrustend’, zegt Aloys van Rest, directeur van Defence for Children.

‘In de vier grote steden is bijvoorbeeld in de helft van de gezinnen waar sprake is van kindermishandeling, anderhalf jaar na de eerste melding nog steeds sprake van excessief gezinsgeweld. Het aantal meldingen van online seksueel misbruik is vorig jaar zelfs toegenomen met 77 procent, tot 1.331. Nederland moet nog veel verbeteren. Staatssecretaris Van Rijn zal een zware kluif hebben aan de zitting bij de VN’, aldus Van Rest.