donderdag, 21. mei 2015 - 13:29

Van Praag trekt zich terug uit race voorzitterschap FIFA

Van Praag trekt zich terug uit race voorzitterschap FIFA
Foto: Archief EHF
Zeist

(ELF-Voetbal/BlikopNieuws) Micheal van Praag heeft zich teruggetrokken voor het voorzitterschap van de FIFA. Donderdagavond zal hij toelichting geven op zijn besluit.

"Na uitvoerig beraad met de verschillende betrokkenen en stakeholders besloten om zich in de strijd om het volgende FIFA-presidentschap te voegen bij kandidaat Prins Ali Al Hussein," meldt het officiële statement van de KNVB, dat haar voorzitter steunde in de race van de Wereldvoetbalbond.

Om 20.00 ur wordt er een toelichting op dit besluit gegeven tijdens een gezamenlijke (internationale) persconferentie in Amsterdam. In de praktijk betekent dit dat de rij uitdagers van de huidig zittend preses Sepp Blatter is geslonken van drie naar twee. Luis Figo meldde gisteren dat hij zijn strijd voor het voorzitterschap gewoon doortrekt.

Bundelen
Op 29 mei wordt de opvolger voor Blatter gekozen. Naar alle waarschijnlijkheid kan de Zwitser aangaan voor een vijfde termijn. Omdat de drie andere kandidaten alleen maar stemmen bij elkaar weghalen, stelde Van Praag voor om de krachten te bundelen en als één kandidaat tegen Blatter te strijden. Dat zou dan Al Hussein moeten zijn, die de meeste bonden achter zich heeft staan. Hij bezocht ook de meeste landen en heeft het grootste campagnebudget.

Figo weigerde echter mee te werken aan het plan. Van Praag had tot dusver zeker zeven nationale bonden achter zich staan. Die schuiven hun stem nu automatisch door naar de Prins van Jordanië. Volgende week vrijdag vindt de verkiezing van de FIFA-voorzitter plaats in het Kongresshaus van Zürich.

Categorie:
Tag(s):