maandag, 24. augustus 2015 - 19:05 Update: 25-08-2015 8:17

Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland

Rusland moet schadevergoeding betalen aan Nederland
Foto: Greenpeace
Amsterdam

Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) verwelkomt de uitspraak van een arbitraal tribunaal van het Permanent Hof voor Arbitrage in de zaak over de Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace dat in september 2013 door Rusland werd geënterd en aan de ketting werd gelegd. ‘Het Hof heeft Nederland op alle belangrijke punten gelijk gegeven. Dat houdt in dat Rusland het schip onterecht heeft vastgelegd en de bemanning onterecht heeft gearresteerd’, aldus Koenders.

De uitspraak van het Hof biedt schepen in internationale wateren de garantie dat ze niet zomaar, zonder dat een land hier het recht toe heeft, kunnen worden geënterd en de opvarenden kunnen worden gearresteerd. Ook niet als ze gebruik maken van het recht om te demonstreren’, stelt de minister.

Daarnaast maakt de uitspraak duidelijk dat Nederland - als vlagstaat - het recht heeft om voor dit schip en de bemanning op te komen, zegt Koenders. ‘Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie zijn voor Nederland een groot goed en daar komen we dus ook voor op.’ Koenders stelt dat de uitspraak ook bijdraagt aan de ontwikkeling van de internationale rechtsorde, in het bijzonder voor het zeerecht en het recht op demonstratie.

De uitspraak van het Hof is juridisch bindend voor Rusland. Volgens het Hof moet Rusland een schadevergoeding betalen aan Nederland. Over de hoogte van de schadevergoeding doet het Hof in een latere fase uitspraak.