dinsdag, 22. september 2015 - 11:04 Update: 01-10-2015 19:15

VW is er 'gloeiend' bij na 'gesjoemel' met milieutests diesels

Meer landen onderzoeken gesjoemel door Volkswagen
Foto: fbf
Hamburg

Volkswagen ligt zwaar onder vuur nu is uitgekomen dat de fabrikant heeft gesjoemeld met de milieutest voor haar dieselwagenpark.

Na de VS start nu ook Zuid-Korea en Australië een onderzoek in eigen land naar de Volkswagens. Intussen heeft Michael Horn, de topman van Volkswagen in de VS, zich verontschuldigd.

Gevolg

Het gevolg is dat Volkswagen per direct is gestopt met de verkoop van diesels in de VS, zo melden diverse internationale media. Volgens experts is Volkswagen geen uitzondering maar hangt de Duitse autofabrikant nu wel een miljardenboete boven het hoofd.

Volgens de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA heeft Volkswagen bewust software 'met een geavanceerd algoritme' ingebouwd, die 'aanvoelt' wanneer er een emissietest plaatsvindt, zo bericht de Financial Times. Het gaat om de modellen Jetta, Beetle, Audi A3 en de Golf, en om de Passat die in 2014-'15 zijn gefabriceerd.

Slechts 1 op de 10 diesels voldoet aan de norm

Volgens Milieudefensie stoten ze tot wel 40x meer vervuiling uit dan op de testbank. Al jaren blijkt dat veel auto's in de praktijk vele malen meer schadelijke stoffen uitstoten dan fabrikanten opgeven in hun specificaties. Tijdens laboratoriumtests voldoen de auto's prima aan de normen, om vervolgens als ze buiten rondrijden flink te vervuilen.

Vorige week nog toonde Transport and Environment aan dat slechts 1 op de 10 nieuwe diesels in de praktijk voldoet aan de normen. Autofabrikanten hebben altijd ontkend dat zij frauderen met deze systemen, maar Volkswagen is nu keihard door de mand gevallen. ‘Dat betekent overigens niet dat andere automerken beter zijn. Ook daar zien we enorme verschillen tussen de uitstoot in de praktijk en die op papier. Volkswagen is gewoon de eerste die er gloeiend bij is’, aldus Ivo Stumpe, campagneleider Verkeer van Milieudefensie.

Lees alles over:
Categorie:
Provincie: