vrijdag, 25. september 2015 - 16:20 Update: 26-09-2015 9:03

Opnieuw stoffelijke resten MH17 gevonden

Nieuwe stoffelijke resten MH17 met lijnvlucht naar Schiphol
Foto: Min. van Defensie
Schiphol

Er zijn opnieuw stoffelijke resten gevonden van slachtoffers van vlucht MH17. Dit heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie vrijdag bekendgemaakt.

'Een Nederlands team is in de Oekraïne voor de eerste overdracht van na 1 mei 2015 gevonden stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van MH17-slachtoffers', aldus het ministerie. Het 8-koppig team van Defensie, politie en Buitenlandse zaken zal ook resten van het vliegtuig ophalen.

De vermoedelijke stoffelijke resten en het materiaal werden aangetroffen in de omgeving van de ‘burned site’ bij Hrabove, waar vlucht MH17 neerkwam. De burgemeesters van de omliggende plaatsen verzamelden alles en stelden het de afgelopen maanden veilig. Dit was ook afgesproken bij het afronden van de repatriëringsmissie. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren.

Het Nederlandse team ziet nu toe op een juiste overdracht van stoffelijke resten, persoonlijke eigendommen en nog aanwezige wrakstukken. De Nederlandse ambassade in Kiev zorgt voor het vervoer naar Kharkiv. Vanuit Kharkiv komt dit naar Nederland. De restanten van het MH17-toestel worden overgedragen aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.

Gewijzigde ceremonie

Omdat het identificatieproces grotendeels is afgerond, is het ceremonieel waarmee de stoffelijke resten in Nederland worden ontvangen gewijzigd. Medewerkers van het Landelijk Team Forensische Opsporing brengen de stoffelijke resten met een lijnvlucht naar Schiphol. 

Formeel gedenkmoment

Hier wordt een formeel gedenkmoment gehouden. Medewerkers van de Koninklijke Marechaussee zorgen op Schiphol voor een gepaste ceremoniële ontvangst. Dat gebeurt buiten het zicht van media. De families van de 2 nog niet geïdentificeerde slachtoffers zijn uitgenodigd hier bij te zijn.

Lees alles over:
Provincie: